Bergen maritime videregående skole og Bergen maritime fagskole

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 60°23′9″N 5°20′1″Ø

Bergen maritime videregående skole og Bergen maritime fagskole
Bergen maritime v & f skole.jpg
Skoletype Videregående skole og Fagskole
Grunnlagt 1853
Fylke Hordaland
Kommune Bergen
Bydel Bergenhus
Adresse Vestre Strømkaien 10
5008 Bergen
Eier Hordaland fylkeskommune
Rektor Jan Kåre Greve
Elever 567, herav 285 på fagskolenivå[1] (2013)
Nettsted Offisielt nettsted

Bergen maritime videregående skole og Bergen maritime fagskole er en fylkeskommunal videregående skole og fagskole på Vestre Strømkaien i Bergen sentrum. Skolen ble 1. januar 2017 slått sammen med Bergen tekniske fagskole, og den sammenslåtte skolen har fått navnet Fagskolen i Hordaland.

Tilbudene på videregående nivå gjelder programområdene elektrofag (automatisering og elenergi) og teknikk og industriell produksjon (brønnteknikk, industriteknologi og maritime fag), som leder til fagbrev som matros, motormann, bore- og brønnoperatør, elektriker, automatiker, serviceelektroniker, kulde- og varmepumpeoperatør eller industrimekaniker.

Tilbudene på fagskolenivå er to-årige NOKUT-godkjente heltidsutdanninger i fagretningene maritime fag, med fordypninger i maskinoffiser og dekksoffiser på ledelsesnivå, og petroleumstekniske fag med fordypninger i boreteknikk (oljeboring) og havbunnsinstallasjoner (subsea).

Skolen har også en kurs- og oppdragsvirksomhet (KOV) innenfor skolens virksomhetsområder, som har som formål å styrke skolens budsjetter, kontakter med næringslivet og personalets kompetanse. KOV skal ha DNV-sertifisert kvalitetssystem og være godkjent av relevante tilsynsmyndigheter.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Bergen by startet sitt første tilbud om utdanning ved offentlig navigasjonsskole i 1684. Dette tilbudet ble beholdt fram til 1820, og ble omtalt som «den største navigasjonsskole i norden».

I 1853 oppsto det etter mange års fravær en ny offentlig navigasjonsskole i Bergen. Denne ble kalt Bergen sjømannsskole og flyttet inn i eget bygg på Nordnes i 1904.

Maskinistutdanning ved Bergen maskinistskole har vært et offentlig skoletilbud siden 1885 og ble da startet opp i Bergen tekniske skoles lokaler. Maskinistskolen tok senere i bruk eget skolebygg på Nygård i 1928 og flyttet ennå en gang til Nygårdstangen i 1978.

I 1983 ble Bergen maskinistskole og Bergen sjømannsskole slått sammen til Bergen maritime videregående skole. I 2007 ble skolen organisert i to separate enheter Bergen maritime videregående skole (BMV) og Bergen maritime fagskole (BMF), og skiftet da navn til Bergen maritime videregående skole og Bergen Maritime fagskole.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Fra «Vuggende Vågen» til de store verdenshav. Maritim utdanning i Bergen 1600-2003 – Anders Bjarne Fossen og Egil Ertresvaag ISBN 82-7128-372-3

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Statistisk sentralbyrå: Kostra. Videregående opplæring - skoler.