Bergen maritime videregående skole og Bergen maritime fagskole

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 60°23′9″N 5°20′1″Ø

Bergen maritime videregående skole og Bergen maritime fagskole
Bergen maritime v & f skole.jpg
SkoletypeVideregående skole og Fagskole
Grunnlagt1853
FylkeHordaland
KommuneBergen
BydelBergenhus
AdresseVestre Strømkaien 10
5008 Bergen
EierHordaland fylkeskommune
RektorJan Kåre Greve
Elever270 (videregående)[1]
og 342 (fagskole)
NettstedOffisielt nettsted

Bergen maritime videregående skole og Bergen maritime fagskole er en fylkeskommunal videregående skole og fagskole på Vestre Strømkaien i Bergen sentrum. Skolen ble 1. januar 2017 slått sammen med Bergen tekniske fagskole, og den sammenslåtte skolen har fått navnet Fagskolen i Hordaland.

Tilbudene på videregående nivå gjelder programområdene elektrofag (automatisering og elenergi) og teknikk og industriell produksjon (brønnteknikk, industriteknologi og maritime fag), som leder til fagbrev som matros, motormann, bore- og brønnoperatør, elektriker, automatiker, serviceelektroniker, kulde- og varmepumpeoperatør eller industrimekaniker.

Tilbudene på fagskolenivå er to-årige NOKUT-godkjente heltidsutdanninger i fagretningene maritime fag, med fordypninger i maskinoffiser og dekksoffiser på ledelsesnivå, og petroleumstekniske fag med fordypninger i boreteknikk (oljeboring) og havbunnsinstallasjoner (subsea).

Skolen har også en kurs- og oppdragsvirksomhet (KOV) innenfor skolens virksomhetsområder, som har som formål å styrke skolens budsjetter, kontakter med næringslivet og personalets kompetanse. KOV skal ha DNV-sertifisert kvalitetssystem og være godkjent av relevante tilsynsmyndigheter.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Bergen by startet sitt første tilbud om utdanning ved offentlig navigasjonsskole i 1684. Dette tilbudet ble beholdt fram til 1820, og ble omtalt som «den største navigasjonsskole i norden».

I 1853 oppsto det etter mange års fravær en ny offentlig navigasjonsskole i Bergen. Denne ble kalt Bergen sjømannsskole og flyttet inn i eget bygg på Nordnes i 1904.

Maskinistutdanning ved Bergen maskinistskole har vært et offentlig skoletilbud siden 1885 og ble da startet opp i Bergen tekniske skoles lokaler. Maskinistskolen tok senere i bruk eget skolebygg på Nygård i 1928 og flyttet ennå en gang til Nygårdstangen i 1978.

I 1983 ble Bergen maskinistskole og Bergen sjømannsskole slått sammen til Bergen maritime videregående skole. I 2007 ble skolen organisert i to separate enheter Bergen maritime videregående skole (BMV) og Bergen maritime fagskole (BMF), og skiftet da navn til Bergen maritime videregående skole og Bergen Maritime fagskole.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Fra «Vuggende Vågen» til de store verdenshav. Maritim utdanning i Bergen 1600-2003 – Anders Bjarne Fossen og Egil Ertresvaag ISBN 82-7128-372-3

Referanser[rediger | rediger kilde]