St. Paul gymnas

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
St. Paul gymnas
FloridaHospital.jpg
Motto«For deg som vil lære mer»
LandNorge
TypeVideregående skole
Grunnlagt2012
Region/fylkeVestland
KommuneBergen
ByBergen
BydelBergenhus
AdresseNygårdsgaten 124
5008 Bergen
EierOslo katolske bispedømme
RektorPetter Gjessing
Elever364[1] (2021)
NettstedOffisielt nettsted
Beliggenhet
Kart
St. Paul gymnas
60°22′58″N 5°19′54″Ø

St. Paul gymnas er en katolsk videregående friskoleFlorida i Bergen sentrum, som ble etablert i 2012. Skolen holder til i tidligere Florida sykehus (St. Franciskus Hospital) som ble bygget i 1937. Bygningsmassen ble rehabilitert i 2014.

Skolen er den første og hittil eneste katolske videregående skolen i Norge. Skolen tar derfor inn elever fra hele landet. Katolikker har fortrinnsrett, men skolen er åpen for alle elever med lovfestet rett til videregående opplæring basert på vanlig karakteropptak. Skolen støttes økonomisk av staten og av den katolske kirken, men elevene må betale en egenandel i form av skolepenger slik reglene er for private skoler i Norge. Skolen har elever med bakgrunn fra mange land. Alle skolens hovedlærere har mastergrad, og i alle fremmedspråk er det minst én lærer som har det språket som de underviser i som morsmål.

Fagtilbud[rediger | rediger kilde]

Fra høsten 2020 tilbyr skolen utdanningsprogrammene idrettsfag, studiespesialisering med realfag og språk, samfunnsfag og økonomi, og påbygging til generell studiekompetanse.

Skolen har utvidet timetall i kristendom slik at elevene har dette faget som obligatorisk fellesfag på vg1 og vg2. Forøvrig har skolen de samme obligatoriske fellesfagene på hvert trinn som i den offentlige skolen. Som obligatorisk 2. fremmedspråk tilbys fransk, spansk og tysk på nivå II og italiensk på nivå I og II.

Som valgfrie programfag tilbys realfagsmatematikk, samfunnsfagsmatematikk, fysikk, kjemi, biologi, geofag, informasjonsteknologi, internasjonal engelsk, engelskspråklig litteratur og kultur, historie og filosofi, latin, politikk og menneskerettigheter, psykologi, rettslære og sosiologi. Skolen er også den eneste i landet som tilbyr programfaget kirkemusikk, med fokus på orgelmusikk og sang.

Skolen tilbyr også en egen universitetslinje med mulighet for fordypning i et universitetsfag på vg3 i samarbeid med Universitetet i Bergen. Elevene på denne linjen har også tilbud om et tre ukers studieopphold ved Augustana University i USA.

Elevmiljø[rediger | rediger kilde]

Skolen har skoleprest, helsesøster, spesialpedagog og rådgivere. Skolen har også kantine, gymsal og kapell. Skoledagene innledes med at elevene møter sin mentor i små grupper der de kan få råd og hjelp med ting de strever med eller til hvordan de kan lære mer om noe som interesserer dem spesielt. Skolen har også en makkerordning som sørger for at hver elev blir inkludert i det sosiale fellesskapet og at elevene hjelper hverandre og har noen å samarbeide med. I begynnelsen av første klasse tilbys en ukes skoletur til utlandet for å bli kjent. I andre klasse får elevene reise på skoletur til det språkområdet som de har som obligatorisk 2. fremmedspråk. Det tredje året er det en skoletur til Roma med paveaudiens.[trenger referanse]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]