Langhaugen videregående skole

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Langhaugen videregående skole
Motto«Kunnskap og kreativitet -
Trivsel og takhøyde»
LandNorge
TypeVideregående skole
Grunnlagt1960
Region/fylkeVestland
KommuneBergen
ByBergen
BydelÅrstad
AdresseHagerups vei 17
5093 Bergen
EierVestland fylkeskommune
RektorTore Tveit
Klasser21
Elever611[1]
Nettstedhttps://www.langhaugen.vgs.no/
Beliggenhet
Kart
Langhaugen videregående skole
60°21′45″N 5°21′42″Ø

Langhaugen videregående skole (tidligere Langhaugen gymnas) er en fylkeskommunal videregående skole i Årstad bydel i Bergen. Skolen ble grunnlagt i 1960 som erstatning for Sydneshaugen skole, og skolebygningen er tegnet av byarkitekt Eystein Michalsen.

Skolen har på hvert klassetrinn fem klasser for studiespesialisering, en klasse for musikk, dans og drama med fordypning i musikk og en klasse for musikk, dans og drama med fordypning i dans, totalt 21 klasser med til sammen ca. 600 elever. Skolens studiespesialiserende linje er blant dem med høyest inntakskrav i fylket (på 3.-plass blant 57 skoler i 2014), og inntakskrav til studieretningen musikk ligger enda høyere (men her baseres inntaket dels på opptaksprøver som gir tilleggspoeng).

Langhaugen er kjent for et åpent og sosialt miljø, da skolens motto er Kreativitet og læring, trivsel og takhøyde. Ungdommer fra alle kanter og kulturer møtes på skolen, og skaper et fargerikt miljø. Skolens grundige undersøkelser som fokuserer på elevers trivsel, viser at skolen er mobbefri, og svært få føler seg utestengt og utilpass fra skolens miljø. Hvert tredje år arrangskjerer skolen, sammen med hele musikk-, dans- og dramalinjen, et "storprosjekt". Storprosjektet er en revy av Musikk- og Danseinnslag alt knyttet til et spesefikt tema til årets storprosjekt.

Utdanningstilbud[rediger | rediger kilde]

Vedtatt utdanningstilbud for skoleåret 2023-2024:[2]

Tidligere elever ved Langhaugen videregående skole[rediger | rediger kilde]

Selv om Langhaugen videregående skole har fått oppmerksomhet for for å ha vært et springbrett for musikere, har skolen også bidratt til politiske karrierer. Statsminister Erna Solberg (f. 1961) skriver på sin blogg at interessen for samfunnsfag vokste da hun begynte på Langhaugen. Hun ble engasjert i jenters rett til utdanning og tok på seg ansvaret som leder for Operasjon Dagsverk (OD) og ble medlem av sentralstyret i Norges Gymnasiastsamband (Elevorganisasjonen).[3] Skolen har også fostret to Bergensordførere i Anne-Grete Strøm-Erichsen (f. 1949) og Marte Mjøs Persen (f. 1975), som begge gikk til nasjonal politikk og ble statsråder. Professor Frank Aarebrot (1947-2017) er også på listen over alumni fra Langhaugen gymnas.

De senere år er det innen musikk Langhaugen videregående skole har lagt til rette for talentfulle elever. Frank Hammersland (1969-2023), Viggo Krüger (f. 1971) og Nicolai Hamre (f. 1971) etablerte bandet Pogo Pops som elever ved skolen.[4] De fulgte i fotsporet til artisten Tor Endresen (f 1959) som var elev ti år tidligere. Karoline Krüger (f. 1970) og Sondre Lerche (f. 1982) kan også begge vise til karrierer som ble etablert mens de var elever ved Langhaugen vgs.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Utdanningsdirektoratet: Elevtall i videregående skoler 1. oktober 2021
  2. ^ vilbli.no: Langhaugen videregående skole
  3. ^ erna.no: Min historie
  4. ^ Svendsen, Roy Hilmar (20. januar 2023). «BT: Pogo-Pops-vokalist Frank Hammersland (53) er død». NRK. Besøkt 20. januar 2023. «Gruppen ble dannet allerede i 1987 under navnet Doomsville Boys og tre år etter ga de ut en EP som førte til interesse fra en rekke plateselskaper.» 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]