Danielsen Intensivgymnas

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Danielsen Intensivgymnas
Motto«Det er aldri for sent
å ta et steg videre
sammen med oss»
LandNorge
TypeVideregående skole
Grunnlagt1932
Region/fylkeVestland
KommuneBergen
ByBergen
BydelBergenhus
AdresseNygaten 9
5017 Bergen
EierEgill Danielsens Stiftelse
RektorTone Monsen
Elever250[1]
MedlemskapKristne Friskolers Forbund[2]
Nettstedhttps://www.danielsen-skoler.no/intensiv/
Beliggenhet
Kart
Danielsen Intensivgymnas
60°23′35″N 5°19′50″Ø

Danielsen Intensivgymnas er et privatgymnas i Bergen sentrum med eksamensrett som tilbyr komprimerte kurs for voksne elever. Gymnaset er en del av Egill Danielsens Stiftelse, som driver flere kristne friskoler i bergensområdet.

Historie[rediger | rediger kilde]

Danielsen Intensivgymnas startet som en realskole for privatister i Bergen sentrum i 1932. I 1974 ble Egill Danielsen Stiftelse opprettet for å eie og drive kristne friskoler, og skolevirksomheten ble lagt inn i denne. Flere skoler ble etter hvert startet, og fom 01. januar 2006 ble disse organisert som selvstendige foreninger, men likevel knyttet opp mot stiftelsen. Det er stiftelsen som eier og leier ut lokaler for skoledriften.

Intensivgymnaset, eller «Dannaen» som skolen heter på folkemunne, er en anerkjent og respektert pedagogisk institusjon. Navnet "Intensivgymnaset" er meget beskrivende hva gjelder skolens særpreg – en tilbyder av komprimerte kurs for voksne (elevene fullfører kursene på færre timer enn i ordinære videregående skoler). Skolens voksne elever kan deles i tre relativt jevnstore kategorier: Elever som forbedrer karakterer fra tidligere videregående utdanning, elever som har gjennomført videregående utdanning tidligere, men som trenger å ta nye fag (f.eks. programfag innen realfagområdet) for å komme inn på ønsket høyskole- og universitetsudanning, og elever som ikke har fullført videregående utdanning i utgangspunktet, og som trenger å skaffe seg generell studiekompetanse for første gang. Skolen levde i mange år et omflakkende og turbulent liv i leide klasserom rundt i byen, inntil den for noen år siden flyttet inn i egne lokaler.

Intensivgymnaset har blitt en topp moderne undervisningsinstitusjon som har en stor søkning av elever fra hele landet. I år 2000 fikk skolen offentlig godkjenning som et religiøst alternativ til offentlig voksenopplæring. Denne godkjenningen medførte statsstøtte og eksamensrett, og skolen gikk med det over fra å være et privatistgymnas til å gi ordinære standpunktkarakterer. Intensivgymnaset er medlem av Kristne friskolers forbund. Skolen har vært kjent for å vektlegge det diakonale aspektet av sin kristne profil, noe som har gitt den et noe annerledes uttrykk enn mange andre kristne privatskoler. Skolen har f.eks. kun frivillige andakter for sine elever.

Skolen feiret i 2007 75-årsjubileum, noe som ble markert med ulike arrangementer og utgivelse av jubileumsboken Våg å stå. I forbindelse med 80-årsjubileet i skolåret 2012-2013, ble den tverrfaglige læreboken Våg å tenke utgitt i samarbeid med Danielsen videregående skole.

I tillegg til Intensivgymnaset driver Egill Danielsen Stiftelse Danielsen videregående skole, Danielsen ungdomsskole Bergen, Danielsen Barne- og Ungdomsskule Sotra, Danielsen ungdomsskole Osterøy, Danielsen ungdomsskole Frekhaug, Danielsen ungdomsskole Haugesund og Danielsen ungdomsskole Karmøy.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]