Amalie Skram videregående skole

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Amalie Skram videregående skole
MottoElevene i sentrum
LandNorge
TypeVideregående skole
Grunnlagt2014
Region/fylkeVestland
KommuneBergen
ByBergen
BydelBergenhus
AdresseLungegårdskaien 40
5015 Bergen
EierVestland fylkeskommune
RektorLars Berntsen
Elever1 020[1]
Nettstedhttps://www.amalieskram.vgs.no/
Beliggenhet
Kart
Amalie Skram videregående skole
60°23′07″N 5°20′21″Ø

Amalie Skram videregående skole er en fylkeskommunal videregående skole på Lungegårdskaien i Bergen sentrum, grunnlagt i 2014. Skolens navn er til minne og ære for forfatteren Amalie Skram (1846-1905). Rektor på skolen er Lars Berntsen som ble ansatt i 2019. Skolen har vært populær siden den startet i 2014, og i 2019 var førsteinntaket 48,3.

Utdanningstilbud[rediger | rediger kilde]

Vedtatt utdanningstilbud for skoleåret 2023-2024:[2]

Trinn Utdanningsprogram
Vg1 Informasjonsteknologi og medieproduksjon
Vg2 Informasjonsteknologi
Vg2 Medieproduksjon
Vg1 Salg, service og reiseliv
Vg2 Salg og reiseliv
Vg2 Service, sikkerhet og administrasjon
Vg1 Medier og kommunikasjon
Vg2 Medier og kommunikasjon
Vg3 Medier og kommunikasjon
Vg1 Studiespesialisering
Vg2 Realfag
Vg2 Språk, samfunnsfag og økonomi
Vg3 Realfag
Vg3 Språk, samfunnsfag og økonomi
Vg3 Påbygging til generell studiekompetanse

Programfag[rediger | rediger kilde]

På utdanningsprogrammet studiespesialisering tilbys følgende valgfrie programfag i skoleåret 2019-2020:[3]

  • Matematikk 2P, Matematikk S1, Matematikk S2, Matematikk R1, Matematikk R2
  • Biologi 1, Biologi 2, Fysikk 1, Fysikk 2, Kjemi 1, Kjemi 2, Geofag 1, Geofag 2, Informasjonsteknologi 1, Informasjonsteknologi 2, Teknologi og forskningslære 1
  • Entreprenørskap 1, Entreprenørskap 2, Historie og filosofi 1, Historie og filosofi 2, Internasjonal engelsk, Samfunnsfaglig engelsk, Engelskspråklig litteratur og kultur, Psykologi 1, Psykologi 2, Rettslære 1, Rettslære 2, Sosiologi og sosialantropologi, Samfunnsgeografi, Politikk og menneskerettigheter, Sosialkunnskap, Økonomistyring, Økonomi og ledelse, Markedsføring og ledelse 1, Markedsføring og ledelse 2, Reiseliv og språk 1, Russisk I, Russisk II, Samfunnsøkonomi 1, Samfunnsøkonomi 2, Toppidrett 1, Toppidrett 2, Toppidrett 3, Breddeidrett 1, Breddeidrett 2, Breddeidrett 3, Japansk I, Japansk II, Kinesisk I, Kinesisk II, Kinesisk III
  • Bilde, Grafisk design

Som obligatorisk 2. fremmedspråk tilbys fransk, kinesisk, spansk og tysk.

Realfagssatsing[rediger | rediger kilde]

To av de ni parallellklassene på studiespesialisering har et eget løp med realfag over tre år, med et høyere timetall og et mer avansert opplegg med høyt læringstrykk og utstrakt samarbeid med høyskoler, universitet og andre forskningsmiljøer, ekskursjoner og egne foredrag fra ressurspersoner fra slike miljøer. Denne linjen gir en fagkombinasjon som kvalifiserer for opptak til samtlige utdanninger i Norge, og skal gi et ekstra solid grunnlag for videre studier innen realfag for spesielt motiverte elever.

Olympiatoppen[rediger | rediger kilde]

Olympiatoppen vest har tilbud til elever på toppidrettsnivå for vinteridretter på Voss gymnas og for sommeridretter på Tertnes videregående skole (studiespesialisering) og Åsane videregående skole (yrkesfag). Noen få tilbud er lagt til andre skoler: basketball på Olsvikåsen videregående skole, volleyball på Øystese gymnas, og svømming på Amalie Skram videregående skole. Skolen er dermed toppidrettsgymnas i svømming.

Skoleår i utlandet[rediger | rediger kilde]

Elever fra hele Hordaland kan søke om å ta andre året på studiespesialisering ved den katolske St Davids RC High School 20 km utenfor Edinburgh i Skottland, i regi av Amalie Skram videregående skole.[4]

Elevmiljø[rediger | rediger kilde]

Tradisjonen med skolerevy fra Bergen Handelsgymnasium er videreført på Amalie Skram videregående skole. Skolen har også utvekslingsavtaler med skoler i utlandet. Skolens elever og ansatte har tilgang til skolens treningssenter også etter skoletid. Skolen har en egen elevinspektør, tre rådgivere, og to helsesøstre. Skolen hadde også to psykologer frem til februar 2019.

Samarbeid[rediger | rediger kilde]

Amalie Skram videregående skole tilbyr faglig fordypning til ungdomsskoleelever. Skolens elever har også mulighet til faglig fordypning på universitets- og høyskolenivå, blant annet i samarbeid med Universitetet i Bergen og Bergen marine forskningsklynge. I tillegg har skolen et utstrakt internasjonalt samarbeid med utdanningsinstitusjoner i andre land.

Historie og skolebygning[rediger | rediger kilde]

Byggingen av skolen startet 2. november 2009. I tilknytning til skolen ble det samtidig bygget idrettshall, treningssenter og et nytt nasjonalt svømmeanlegg. Det totale arealet inklusive svømmeanlegget er på ca. 28 000 kvadratmeter. Svømmeanlegget har 50 meters basseng, eget stupebasseng, terapibasseng og opplæringsbasseng. Skoledelen er på 16 000 kvadratmeter over fire etasjer, med 30 klasserom på 80 kvadratmeter og 30 grupperom, samt bibliotek, kantine, skoletorg/vestibyle, to store auditorier, en flerbrukshall med håndballmål som kan deles inn i tre gymsaler, og et treningssenter. Svømmeanlegget eies av Bergen kommune, mens skolen eies av Vestland fylkeskommune. Svømmeanlegget fikk i juni 2014 navnet Alexander Dale Oen Arena.

Skolen erstattet Bergen Handelsgymnasium, Bjørgvin videregående skole og Tanks videregående skole. Avdelingen Kyrre skole ble overført fra Bjørgvin til Bergen katedralskole. Studieretningene helse- og oppvekstfag på Bjørgvin og medier og kommunikasjon på Bergen Handelsgymnasium ble flyttet til Årstad videregående skole.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]