The Watcher

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
The Watcher
Generell informasjon
SjangerThriller
Prod.landUSA USA
UtgivelsesårUSA 8. september 2000
Norge 8. juni 2001
Lengde97 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense15 år (2001) (Norge)
Bak kamera
RegissørJoe Charbanic
ManusforfatterDarcy Meyers
David Elliot
Clay Ayers
ProdusentChristopher Eberts
Elliott Lewitt
Jeff Rice
KomponistMarco Beltrami
SjeffotografMichael Chapman
KlipperRichard Nord
Foran kamera
MedvirkendeJames Spader
Keanu Reeves
Marisa Tomei
Ernie Hudson
Chris Ellis
Robert Cicchini
Annen informasjon
FilmselskapUniversal Pictures
Budsjett$33 millioner (estimat)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted Redigere på wikidata

The Watcher er en amerikansk filmthriller fra 2000 med James Spader, Keanu Reeves og Marisa Tomei i hovedrollene. Regien er ved Joe Charbanic. Filmen handler om en listig seriemorder som lokker en tidligere FBI-agent inn i en katt-og-mus-lek ved å gi ledertråder på hvem det neste offeret kan være.

Filmen fikk hard medfart av kritikerne og ble heller ingen stor publikumssuksess.

Keanu Reeves ble nominert til en Razzie Award i kategorien «verste birolle».[1]

Handling[rediger | rediger kilde]

Joel Campbell (James Spader) er en traumatisert og utslitt FBI-agent som har har flyttet til Chicago for å starte et nytt og rolig liv. Han har tidligere brukt åtte år i en forgjeves jakt etter en utspekulert seriemordere i Los Angeles, men etter noen måneder i Chicago synes imidlertid fortiden å ha innhentet ham. Det skjer det en rekke forferdelige mord som følger et sykt og meget kjent mønster. Han skjønner at mordene er utført av hans gamle kjenning, David Allen Griffin (Keanu Reeves). Hans forhold til morderen er ekstra sårt siden det en gang i tiden var hans elskerinne som var morderens mål og offer. Før hvert mord sender han et bilde av sitt neste offer og utfordrer Campbell til å finne henne før han slår til igjen. Morderen nyter å observere sine fremtidige ofre, og han viser gang på gang overfor politiet at han har full kontroll. Hvert mord minner Campbell om hvor mislykket og hjelpeløs han føler seg. Etterhvert tar morderen skrittet inn i Campbells nære sirkel og nok en gang utpeker han en kvinne som står Campbell nær.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Filmen ble innspilt senhøsten 1999 i Chicago.

Filmanmelderne og publikum[rediger | rediger kilde]

The Watcher ble dårlig mottatt av filmanmelderne og har bare fått 11% på Rotten Tomatoes og 22% på Metacritic.[2][3] Den kjente amerikanske filmkritikeren Roger Ebert gav den en middelmådig mottakelse og endte opp på to av fire stjerner.[4] Omtrent like lunkene var anmelderne i aviser og publikasjoner som Chicago Reader, USA Today, Philadelphia Inquirer, Entertainment Weekly og TV Guide. Anmelderne var enda mer nagative i The Boston Globe, Dallas Observer, San Francisco Chronicle, Christian Science Monitor, New York Post, Los Angeles Times og Variety, mens den ble nærmest slaktet av The New York Times, Washington Post og Miami Herald.[5]

Filmen ble heller ingen stor publikumssuksess og innbrakte 47,3 millioner på verdensbasis og $30 millioner i USA. Filmen hadde et budsjett på ca. $30 millioner.[6] Den havnet på 86.-plass over de mest innbringende filmene i USA i 2000.

I Norge[rediger | rediger kilde]

The Watcher hadde norgespremiere i juni 2001.

VGs anmelder gav den terningkast fire og konkluderte på følgende måte: «Haltende, klisjépreget og ikke nettopp troverdig – tross en fint plaget James Spader og sekvenser av godt, skummelt merke». Dagbladets anmelder var imidlertid mindre begeistret og gav den terningkast to. Anmelderen skrev følgende kommentar: «Seriemorderen er for lengst blitt en klisjé, både i bøker og filmer, og det finnes ikke en eneste vri på temaet i debutfilmen til musikkvideoregissøren Joe Charbanic».[7] Filmen fikk terningkast fem av nettstedet CINERAMA i 2001.[8]

I rollene[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Nett-TV[rediger | rediger kilde]