John Wick

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
John Wick
JohnWick logo bg.svg
Generell informasjon
SjangerHardkokt action
Utgivelsesår13. oktober 2014
Prod.landUSA
Lengde101 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegissørChad Stahelski
David Leitch
ManusforfatterDerek Kolstad
SjeffotografJonathan Sela
KlippElísabet Ronalds
Foran kamera
Hovedrolle(r)Keanu Reeves
MedvirkendeMichael Nyqvist
Bridget Moynahan
Ian McShane
John Leguizamo
Willem Dafoe
Annen informasjon
Budsjett20 mill. dollar[1]
Totalomsetning86 mill. dollar
Eksterne lenker

John Wick er en amerikansk spillefilm regissert av Chad Stahelski og David Leitch, med Keanu Reeves i tittelrollen. I andre roller er Michael Nyqvist, Alfie Allen, Adrianne Palicki, Bridget Moynahan, Dean Winters, Ian McShane, John Leguizamo og Willem Dafoe.[2] Filmen hadde kinopremiere 13. oktober 2014 i New York.

Den har fått flere oppfølgere.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

John Wick mister sin kone Helen på grunn av sykdom, tar han inn en beagle-valp som heter Daisy for å hjelpe ham med å takle sorgen. Ved en bensinstasjon møter han en tre russiske gangstere, hvis leder Iosef insisterer på å kjøpe bilen hans - men John nekter å selge den. Senere bryter gangsteren seg inn i hans hjem, slår ham bevisstløs, stjeler bilen hans og dreper valpen Daisy. Iosef tar deretter bilen til ett verksted. Aurelio, verkstedets eier, kjenner igjen bilen. Når han får vite at Iosef stjal bilen fra John, kaster han Iosef ut av verkstedet sitt. John besøker Aurelio, som identifiserer Iosef som sønn av Viggo Tarasov (spilt av Michael Nyqvist) lederen for det russiske kriminelle syndikatet i New York City.

Iosef får snart vite hvem John Wick egentlig er: En berømt leiemorder som tidligere arbeidet for Viggo. Mange år tidligere, da John ønsket å trekke seg tilbake fra virkeligheten og gifte seg med Helen, ga Viggo ham en "umulig oppgave" som antydet å involvere flere attentat i løpet av veldig kort tid som John lykkes med. Viggo advarer Iosef om hans nært forestående undergang, og forsøker deretter å snakke John fra å søke gjengjeldelse. Når John nekter, sender Viggo tolv leiemordere til John`s hjem. Men John dreper dem alle, og betaler for at likene og alle bevis fjernes profesjonelt.

Viggo legger ut en belønning på 2 millioner dollar på John, og tilbyr kontrakten til John`s mentor, Marcus -som godtar. John søker tilflukt på Continental Hotel, som utelukkende henvender seg til den kriminelle underverdenen - men som ikke tillater drap på stedet. Viggo dobler belønningen for de som er villige til å bryte disse eglene og drepe John. Winston, eieren av hotellet, informerer John om at Iosef holder til på en nattklubb, Red Circle. John går dit, men Iosef unnslipper. John trekker seg tilbake til hotellet for å få skadene sine behandlet. Fru Perkins, en snikmorder og gammel bekjent, smyger seg inn på John`s rom for å drepe ham. Men Marcus griper inn, og redder ham. John forsøker deretter å gå etter Iosef og hans livvakter.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) John WickInternet Movie Database Redigér på wikidata