The Matrix Revolutions

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
The Matrix Revolutions
Generell informasjon
Utgivelsesår2003
Prod.landUSA
Lengde129 min.
Språkengelsk
Bak kamera
RegiWachowski-søsknene
ProdusentJoel Silver
ManusforfatterWachowski-brødrene
Foran kamera
MedvirkendeKeanu Reeves
Laurence Fishburne
Carrie-Anne Moss
Hugo Weaving
Jada Pinkett Smith
Annen informasjon
Budsjett$150 millioner (estimert)
Prod.selskapWarner Bros., Village Roadshow Pictures
Premiere5. november 2003
Eksterne lenker
Offisielt nettsted (en)

The Matrix Revolutions er den tredje og siste filmen i Matrix-trilogien. Filmen, som, i likhet med de to foregående, er en kombinasjon av filosofi og action, forsøkte å finne en konklusjon på spørsmålet fra forrige film, The Matrix Reloaded. Filmen er skrevet og regissert av Wachowski-brødrene. Den hadde premiere samtidig i seksti forskjellige land den 5. november 2003. Til tross for at dette var den siste filmen, har historien en fortsettelse i The Matrix Online. En fjerde Matrix-film, kalt The Matrix Resurrections ble utgitt i 2021.

Den var den første live-action-filmen som hadde premiere samtidig i vanlige som i IMAX-kinoer. Wachowski-søsknene samt stjernene Keanu Reeves og Jada Pinkett Smith var til stede i Tokyo under premieren.

Produksjon[rediger | rediger kilde]

Opptakene ble gjort samtidig som foregående film, Reloaded, og live-action-sekvenser til videospillet Enter the Matrix. Dette fant hovedsakelig sted i Fox Studios i Sydney, Australia.

Lyddesign[rediger | rediger kilde]

Lydredigeringen for Matrix-trilogien ble gjort av Danetracks i Vest-Hollywood.

Temamelodien[rediger | rediger kilde]

I motsetning til filmens to forløpere så er veldig få «source»-spor brukt i filmen. Bortsett fra Don Davis' «score», igjen et samarbeid med Juno Reactor, så er kun ett eksternt spor brukt.

Selv om Davis sjelden fokuserer på sterke melodier, så dukker flere familiære kjenningsmelodier fra tidligere i serien opp. For eksempel Neos og Trinitys kjærlighetstema – som så vidt er med i de to foregående filmene – som blir fullt utvidet til «Trinity Definitely»; temaet fra Sion-bryggene i Reloaded returnerer som «Men in Metal», og den energiske trommingen fra Reloaded sin tehuskamp mellom Neo og Seraph åpnet «Tetsujin», når Seraph, Trinity og Morpheus kjemper mot Club Hels tre dørvakter.

Det klimaksbyggende temaet, med navnet «Neodämmerung» (Som viser til Wagners Götterdämmerung), viser et kor som synger utdrag av Upanishadene. Koret kan røft oversatt fra sanskrit være: «Led oss fra løgn til sannhet, led oss dra mørke til lys, led oss fra død til udødelighet, fred fred fred». Disse utdragene ble brakt til Davis av Wachowski-brødrene da han informerte dem om at det ville være bortkastet at koret kun sang «Ooh»-er og «Aah»-er (Ifølge kommentarene på DVD-en følte Davis at det dramatiske inntrykket ville gå tapt hvis koret skulle synge «Dette er den ene, se hva han kan gjøre» i enkel engelsk) Disse delene kommer tilbake i filmens konklusjon, og i Navras, sporet som spilles under rulleteksten til slutt (som kan anses som en løssluppen remix av «Neodämmerung»)

Rollebesetning[rediger | rediger kilde]

Skuespilleren Gloria Foster, som spilte Orakelet i de første to filmene, døde før innspillingene av den tredje filmen var ferdig, og ble derfor byttet ut med Mary Alice. Figurens endrede utseende er en del av filmens plot, og regissørene sa at de tilfeldigvis hadde funnet en slik endring tidlig i manuskriptets utvikling.

Mottakelse[rediger | rediger kilde]

Filmens budsjett ble estimert til USD110 millioner, og den spilte inn over 139 millioner dollar i USA og omtrent USD424 988 211 millioner verden over,[1] omtrent halvparten av billettsalget til The Matrix Reloaded totalt. The Matrix Revolutions ble gitt ut på DVD og VHS 6. april 2004. Filmen innkasserte USD116 millioner i DVD-salg, noe som gjorde den en kjempehit.

Filmen fikk blandet mottagelse hos kritikerne. Revolutions hadde ikke høyere en 36% på anmeldelsessiden Rotten Tomatoes[2] Metacritics gjennomsnittlige kritikkscore var 48/100 med en score fra seerne på 5,2/10, basert på 268 stemmer.[3]

The Matrix Revolutions innkasserte 83,8 millioner dollar bare de fem første dagene etter utgivelse i USA.[4] Den hadde dermed en svakere åpning enn de to foregående Matrix-filmene, noe noen mener skyldes en mer stille markedskampanje i motsetning til The Matrix Reloaded.

Ros til filmen generelt er fokusert på styrken i filmens action-sekvenser og spesialeffekter.[5][6] Noen anså den som en «bedre film» enn The Matrix Reloaded[7], noen sa den «hevet listen et par hakk» fra originalfilmen, The Matrix.[8]

Vanlige kritikk av filmen gikk ut på at den var et antiklimaks[9][10] og selv-fremhevende (i en scene løper heltene foran tre store bannere med PowerAde-logo på, en av sponsorene til filmene).[11] Uansett anser kritikerne filmen for å være mindre filosofisk forvirrende enn sine forgjengere[12][13], Reloaded. Mange kritikere syntes det var vanskelig å finne konklusjoner på hendelser fra Reloaded, og at den generelt ikke var tilfredsstillende.[14][15] Inntektene falt med 66% i filmens andre uke.[4]

Filmen ble mottatt med lovord for konseptets kompleksitet av flere lærde og filosofer, som sett i filmen Matrix' røtter. Filosof Ken Wilber påsto at The Matrix Reloaded og The Matrix Revolutions hadde utvidet den «enkle todeltheten» fra den første filmen – The Matrix – og dermed forvandlet trilogien til et stykke «kompleks litteratur» med de andre to utgavene av trilogien.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]