Hopp til innhold

The Gift

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
The Gift
orig. The Gift
Generell informasjon
SjangerMysterie / Skrekk / Drama
Utgivelsesår2000
Prod.landUSA
Lengde1 t. 52 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense15 (Norge)
Bak kamera
RegiSam Raimi
ProdusentJames Jacks
ManusforfatterBilly Bob Thornton
Tom Epperson
MusikkChristopher Young
SjeffotografJamie Anderson
KlippBob Murawski
Foran kamera
Hovedrolle(r)Cate Blanchett
BirollerKeanu Reeves
Katie Holmes
Hilary Swank
Giovanni Ribisi
Greg Kinnear
Annen informasjon
BudsjettUSD 10 millioner
Prod.selskapLakeshore Entertainment
Alphaville Films
Premiere18. desember 2000 (Hollywood)
6. april 2001 (Norge)
Eksterne lenker

The Gift er en amerikansk skrekk- og mysteriefilm fra 2000 regissert av Sam Raimi. Filmen handler om Annie, som ved hjelp av sine synske evner blir leid inn for å oppklare drapet på en ung kvinne. Underveis finner hun ut at hennes synske evner er like destruktive som de er hjelpsomme. Hovedrollen spilles av Cate Blanchett, mens sentrale biroller spilles av Keanu Reeves, Giovanni Ribisi, Hilary Swank, Katie Holmes og Greg Kinnear.

Til tross for kjente skuespillere i ledende roller ble The Gift ingen publikumsuksess. Den fikk blandet mottakelse av anmelderne.

Handlingsreferat

[rediger | rediger kilde]

I byen Brixton, Georgia, er Annie Wilson (spilt av Cate Blanchett) en klarsynt. En dag forsvinner Jessica King (spilt av Katie Holmes) som var forlovet til rektor ved den lokale skolen, Wayne Collins. Annie får en visjon som avslører at Jessica er drept, og at liket hennes ble kastet i et vann. Hun informerer sheriff Pearl Johnson (spilt av J.K. Simmons) om hennes visjon, og til tross for hans skepsis, søker Johnson i et vann hjemme hos Donnie Barksdale (spilt av Keanu Reeves) den voldelige ektemannen til en av Annies tidligere klienter, Valerie.

Donnie hadde tidligere truet Annie og hennes tre barn, etter at Annie rådet Valerie til å forlate Donnie. Valerie tillater søket når Donnie er bortreist fra hjemmet. Men han kommer tilbake samtidig som dette søket pågår. Politiet oppdager liket av Jessica i vannet, og Donnie blir arrestert for drapet på henne. Under en rettssak for drapet på Jessica, avsløres det at Jessica og Donnie tidligere hadde en affære. Donnie blir dømt for mordet, og sendt til fengsel. Senere får Annie en annen visjon som avslører at Donnie egentlig var uskyldig.

Annie ber aktor David Duncan (spilt av Gary Cole) om å gjenåpne hele etterforskningen. Duncan forsøker å avvise henne, men Annie påstår at hvis han ikke gjør som hun ønsker, så kommer hun til avsløre David og Jessicas tidligere forhold - som Annie var vitne til. Duncan forsøker å bestikke Annie i bytte for hennes taushet, men Annie nekter. Men kort tid senere får Annie enda en visjon angående den egentlige morderen.

Om filmen

[rediger | rediger kilde]

Popularitet og økonomi

[rediger | rediger kilde]

The Gift ble en publikumsmessig skuffelse, spesielt i dens hjemland USA.[1] Den innbrakte $44 millioner på verdensbasis, hvorav $12 millioner i USA. Den havnet på 84-plass over de mest innbringende filmene på verdensbasis i 2000 og på 129-plass i USA.[2]

Produksjonskostnadene var på ca $10 millioner.[3]

Anmelderne

[rediger | rediger kilde]

Den fikk blandet mottakelse av anmelderne, noe som gjenspeiles i at den har fått 57 % på Rotten Tomatoes. Den amerikanske anmelderen Roger Ebert gav den 3 av 4 stjerner.[4]

De norske anmelderne gav den noe mer positiv mottakelse. Aftenposten gav den terningkast fem, Dagsavisen og P3s Filmpolitiet terning 4, mens VG og Dagbladet gav den tre.[5]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Criminally Underrated: The Gift (2000)». Spectrum Culture (engelsk). 14. juni 2018. Besøkt 22. august 2019. 
  2. ^ «The Gift (2000) - Box Office Mojo». www.boxofficemojo.com. Besøkt 22. august 2019. 
  3. ^ «The Gift (2000) - Financial Information». The Numbers. Besøkt 22. august 2019. 
  4. ^ Ebert, Roger. «The Gift Movie Review & Film Summary (2001) | Roger Ebert». www.rogerebert.com (engelsk). Besøkt 22. august 2019. 
  5. ^ «The Gift». www.filmfront.no. Besøkt 22. august 2019. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]