The Matrix Reloaded

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
The Matrix Reloaded
Generell informasjon
Utgivelsesår2003
Prod.landUSA
Lengde138 min.
Språkengelsk
Bak kamera
RegiAndy Wachowski
Larry Wachowski
ProdusentJoel Silver
ManusforfatterAndy Wachowski
Larry Wachowski
KlippZach Staenberg
Foran kamera
MedvirkendeKeanu Reeves
Laurence Fishburne
Carrie-Anne Moss
Hugo Weaving
Daniel Bernhardt
Monica Bellucci
Jada Pinkett Smith
Annen informasjon
Budsjett$150 millioner (beregnet)
Prod.selskapWarner Bros., Village Roadshow Pictures
Premiere15. mai 2003 (USA)
21. mai 2003 (USA)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted (en)

The Matrix Reloaded er en amerikansk science-fiction-filmfra 2003 og den andre filmen i The Matrix-trilogien. Filmen er skrevet og regissert av Wachowski-brødrene. Den hadde premiere 7. mai 2003, i Los Angeles i California, og ble distribuert av Warner Bros. i nordamerikanske kinoer den 15. mai 2003 og resten av verden i slutten av måneden.

Et videospill ble også utgitt den 15. mai, og en samling med ni korte tegnefilmer, The Animatrix, ble utgitt den 3. juni samme år. Disse var en forlengelse av tematikken i filmserien. The Matrix Revolutions, som fullførte trilogien, ble utgitt seks måneder etter Matrix Reloaded, i november 2003. En fjerde film, The Matrix Resurrections, ble utgitt i desember 2021.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Seks måneder etter hendelsene i The Matrix er Neo og Trinity nå i et romantisk forhold. Morpheus mottar en melding fra kaptein Niobe fra Logos som kommer med et nød-anrop: En hær av Sentinels er på vei og kommer til å være fremme i løpet av 72 timer. Kommandør Lock beordrer alle skipene å returnere til Sion for å forberede seg på angrepet. Men Morpheus ber ett skip om å bli værende for å kontakte Oracle. Neo, Morpheus og Trinity besøker Merovingian, et useriøst Matrix-program med sin egen agenda. Hans kone Persefone, som hevner seg på ektemannen sin for utroskap, fører trioen til Keymaker.

Morpheus, Trinity og Keymaker flykter samtidig som Neo forsøker å hindre Merovingian og hans håndlangere. Men Morpheus og Trinity blir forfulgt av flere agenter og Merovingians viktigste håndlangere: Tvillingene. Morpheus forsøker å beseire tvillingene, og Neo redder Morpheus og Keymaker fra Agent Johnson. Mannskapene til Nebuchadnezzar, Vigilant og Logos forsøker å hjelpe Keymaker og Neo med å nå kilden. Logos-mannskapet må også ødelegge et kraftverk, og deaktivere et reserve-kraftverk, for å forhindre at et sikkerhetssystem blir utløst - slik at Neo kan åpne døren til kilden. Hjemsøkt av en hallusinasjon om Trinitys fremtidige dødsfall, ber Neo henne om å bli værende på Nebukadnesar.

I det Neo, Morpheus og Keymaker forsøker å nå kilden, tar agent Smith dem i bakhold. Neo møter et program som heter "arkitekten" skaperen av hele Matrix. Arkitekten forklarer at Neo er ment å forhindre en fatal systemkrasj i Matrix. Neo får et valg: Enten gå tilbake til kilden for å starte Matrix på nytt, og velge overlevende for å befolke det snart ødelagte Sion - slik hans forgjengere alle gjorde. Eller la hele Matrix krasje fullstendig, og dermed drepe alle knyttet til systemet - noe som vil bety menneskehetens utryddelse når hele Sion blir ødelagt.

Rollebesetning[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Engelsk Wikiquote har en samling sitater relatert til: