Hopp til innhold

Point Break

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Point Break
Generell informasjon
Utgivelsesår1991
Bak kamera
RegiKathryn Bigelow
MusikkMark Isham
SjeffotografDonald Peterman
KlippHoward L. Smith
Annen informasjon
Budsjett24 mill. dollar
Totalomsetning83,5 mill. dollar
Eksterne lenker

Point Break er en amerikansk spillefilm regissert av Kathryn Bigelow. Filmen hadde premiere på 1 615 kinoer 12. juli 1991 og spilte inn 8,5 millioner dollar i åpningshelgen. Hovedrollene innehas av Keanu Reeves, Patrick Swayze, Lori Petty og Gary Busey.

Handlingsreferat

[rediger | rediger kilde]

Johnny Utah har nylig blitt ansatt i FBI, og skal bistå den langt mer erfarne agenten Angelo Pappas med å etterforske en rekke bankran fra en gjeng som kalles for "the ex-presidents" som går med gummimasker av tidligere presidenter Ronald Reagan, Richard Nixon, Lyndon B. Johnson, og Jimmy Carter. I stedet for å rane bank-hvelv, krever de bare kontantene som de ansatte har tilgjengelig i skuffene sine, og de er alltid borte fra banken i løpet av nitti sekunder. Pappas har en hypotese om at de kriminelle består av ekstreme atleter, og Utah går undercover for å infiltrere et surfe-miljø. Han dikter opp en personlig familie-tragedie for å overtale en foreldreløs surfer, Tyler Endicott, for å lære ham å surfe. Gjennom henne møter han Bodhi, den karismatiske lederen for en gjeng surfere bestående av Roach, Grommet og Nathanial.

Resten av gruppen var opprinnelig skeptiske til Utah, men aksepterer ham når Bodhi anerkjenner ham som en tidligere fotball-stjerne. Utah begynner å mestre surfing, og blir stadig mer tiltrukket av surfernes adrenalin-fulle livsstil, Bodhis filosofier og sine følelser for Tyler. Utah og Pappas gjennomfører et FBI-raid mot en annen gjeng surfere, noe som resulterer i at to av surferne dør. Ved ett uhell ødelegger raidet en undercover-operasjon fra DEA. Utah begynner etter hvert å mistenke Bodhi og gjengen hans fra å være "eks-presidentene", men kjæresten Tyler oppdager at Utah er ansatt i FBI

Kort tid senere tar Bodhi med seg Utah til fallskjerm-hopping sammen med resten av gjengen. Etterpå avslører Bodhi at han vet at Utah er en FBI-agent, og Utah blir presset til å delta i "eks-presidentenes" aller siste bankran. Men Grommet blir drept, sammen med en politimann og en sikkerhetsvakt som forsøkte å hindre ranet. Under en senere skuddveksling blir Pappas og Nathanial også drept, og Roach blir alvorlig skadd. Utah forsøker deretter å spore opp Bodhi, som er det eneste medlemmet av bank-ranerne som fremdeles er i live.

Skuespillere

[rediger | rediger kilde]
Patrick Swayze
Keanu Reeves

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]