Årstad (Bergenhus)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Årstad er et boligområde i Bergenhus bydel i Bergen, som har gitt navn til, men ikke er en del av, Årstad bydel som det grenser til i sør. Årstad var derimot en del av gamle Årstad kommune før byutvidelsen i 1915, sammen med store deler av bydelen med samme navn.

Området omfatter strekningen fra grensen mot strøket Kalfaret i nord (tidligere bygrense) til grensen mot Årstad bydel i sør og vest, med grunnkretsene Kalvedalen, Fløen, Årstadvollen, Statsarkivet, Møllendal, Alrek, Haraldsplass og Haukeland sykehus. Årstadveien er hovedveien gjennom området, som hadde 3 050 innbyggere 1. januar 2014 og et areal på 1,16 km².

Her ligger Haukeland universitetssykehus, Haraldsplass diakonale høgskole og sykehus, Statsarkivet i Bergen, Alrek studenthjem, Møllendal gravplass, Haukeland skole, Alrekstad skole, Bergen bibelskole, Universitetet i Bergens medisinske og odontologiske avdelinger, Ulriksbanen, aldershjem og boligbebyggelse. Her lå tidligere den gamle kongsgården Alrekstad, et av landets historisk viktigste maktsentre med røtter tilbake til 400-tallet. Årstad tilhører Årstad sogn under Bergen domprosti i Den norske kirke. Sognekirken Årstad kirke ligger på grensen til nabostrøket Kronstad i vest.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]