Lyststedet Bellevue

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lyststedet Bellevue
Org.formAksjeselskap
Org.nummer951 114 898
BransjeRestaurant
Etablert1982
Morselskap Matarena
Bellevue Restauranter
Hovedkontor Bergen
LandNorge
AdresseBellevuebakken 9
Adm. dir. Eric Saudan
Nettsted lyststedetbellevue.no
Map
Lyststedet Bellevue
60°23′05″N 5°21′19″Ø

Lyststedet Bellevue er en restaurant i Bergen. Det ligger på Bellevue i strøket Kalfaret, ved Fjellveiens sørlige ende og har en flott utsikt mot Årstadvollen og Bergensdalen. Navnet Bellevue er fransk og betyr «vakker utsikt». Det opprinnelige lyststedet ble bygget av kjøpmann Lauritz Holte Wentzel i 1796. Et prospekt av Johan F. L. Dreier fra 1801 viser at det opprinnelige midtarkshuset hadde mange likhetstrekk med lyststedet Brødretomten i Sandviken. Wentzel gikk konkurs i 1806 og eiendommen ble overtatt av tollkasserer Thomas Angell Brown. Eiendommen var i familiens eie fram til 1854, da vognmann Johannes Johannesen overtok.

Mathilde og Erik Herman Jernstrøm kjøpte lyststedet i 1899, ombygget det totalt og etablerte restaurant i bygget. Siden den gang har det vært drevet restaurantvirksomhet i bygget. Den tradisjonsrike restauranten benyttes mye til brylluper og andre høytideligheter og feiringer. I tidligere tider ble det avfyrt salutter ved gjestenes ankomst, slik tradisjonen var ved Bergens mange lyststeder på den tiden.

Virksomheten drives i dag av Bellevue Restauranter AS, som også driver Fløien FolkerestaurantFløien og Bryggen Tracteursted i en av SchøtstueneBryggen i Bergen. Alle disse restaurantene er tilsluttet organisasjonen De Historiske Hotel og Spisesteder, som omfatter tradisjonsrike virksomheter i denne bransjen med tilhold i verneverdige bygninger.

Etter flere år med underskudd ble det åpnet konkurs i selskapet Lyststedet Bellevue 24. oktober 2016.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Stian Espeland (24. oktober 2016). «Gir opp etter 34 års drift av Lyststedet Bellevue». Bergensavisen. Besøkt 25. oktober 2016. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Trumpy, Bjørn: Bergenske lyststeder, Bergen 1977, s. 12

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]