Hopp til innhold

Kaare Sæther

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kaare Sæther
Født13. okt. 1920Rediger på Wikidata
Bærums Verk
Død12. feb. 1987Rediger på Wikidata (66 år)
BeskjeftigelseMusiker Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Kaare Sæther (født 13. oktober 1920Bærums Verk, død 12. februar 1987Harestua) var en norsk fiolinist, filharmoniker og fiolinpedagog.

Han giftet seg i 1944 med Ellen Ekelund f. 1920. Ekteparet fikk tre døtre.

Kaare og Ellen Sæther er gravlagt ved Grua kirke.

Sæther studerte fiolin med Øivin Fjeldstad og debuterte i Universitetets aula i 1946 med Robert Levin som akkompagnatør. I 1945 ble han etter prøvespill ansatt som fiolinist i Oslo Filharmoniske orkester hvor han virket til 1985.

Orkestermusiker

[rediger | rediger kilde]

Som elev av Fjeldstad spilte han i Øivin Fjeldstads kammerorkester, senere De unges kammerorkester, og han begynte tidlig å vikariere i Filharmonisk Selskaps orkester som Oslo Filharmoniske Orkester het den gang. I 1944 giftet han seg og satte bo. For å brødfø familien tok han engasjement i orkestret ved Deutsches Theater i Stortingsgata 16. Sommeren 1945 prøvespilte han for en ledig stilling i Filharmonien hvor han ble plassert på 1. pult i 2. fiolingruppen ved siden av tyskeren Walter Werner som var nordmann god som noen under okkupasjonen. Kaare Sæther ledet 2. fiolingruppen i over 35 år med vekslende sidemenn på førstepulten, Walter Werner, Bjørn Woll, Borghild Nygaard, Peter Hindar, Noralf Glein og Kåre Fuglesang. De tre siste sesongene 1982 til 1985 satt han på 2. pult i gruppen og kunne glede seg over fire tidligere elever på førstepulten i begge fiolingrupper - Terje Tønnesen, John Arne Hirding, Jørn Halbakken og Frode Hoff.

Kaare Sæther var en fremragende orkestermusiker som spilte prima vista alt som ble satt foran ham på notepulten uansett vanskelighetsgrad. Hans musikalske hukommelse var oppsiktsvekkende, og han kunne i detalj gjøre rede for fortolkninger og tekniske løsninger hos så vel dirigenter som gjestesolister gjennom de førti åra han virket i orkestret. Som "orkestrets hukommelse" var han en verdifull kilde til kunnskap om Filharmoniens indre liv og personalhistorie. Via sin lærer Øivin Fjeldstad og dennes lærer Gustav Fr. Lange kunne han føre den norske orkestertradisjonen tilbake til Iver Holter, Johan Halvorsen og Johan Svendsens tid. Den kunnskapskapital han satt inne med er i sørgelig liten grad skrevet ned og derved bevart for ettertida.

Solistisk virke

[rediger | rediger kilde]

Kaare Sæther spilte i åras løp mange soloprogram i NRK hvor han uroppførte ny norsk musikk og ga førstegangsframføringer i Norge av mange utenlandske komponister. Som første nordmann spilte han Alban Bergs fiolinkonsert med Filharmonien, og som solist med Filharmonien i Oslo Konserthus framførte han Klaus Egges fiolinkonsert som også ble overført i radio. Igor Stravinskijs fiolinkonsert spilte han også med Filharmonien i NRK. Gode kritikker høstet han og Bjarne Larsen for en feiende flott framføring av Johann Sebastian Bachs konsert for to fioliner og orkester d-moll. De store klassiske fiolinkonsertene av Beethoven, Mendelssohn, Max Bruch, Brahms og Pjotr Tsjajkovskij hadde han også inne. Disse framførte han med smittende spilleglede i samspill med gode amatørorkestre på Østlandet. Blant norske verk uroppførte han Leif Solbergs fiolinsonate i NRK Radio med Ebba Isene ved klaveret.

Fiolinpedagog

[rediger | rediger kilde]

I 1959 ble Veitvet musikkskole opprettet på Olav Selvaags initiativ og økonomiske basis. Musikkskolen utviklet seg hurtig til musikkfagskole og konservatorium, og Kaare Sæther ble knyttet til konservatoriet som fiolinpedagog. I 28 år fram til sin plutselige død i februar 1987 var han en skattet pedagog først på Veitvet, senere i lokalitetene på Godlia. Han og kollegaen Leif Jørgensen bidro i en årrekke til å gjøre Østlandets musikkonservatorium til et vitalt og konkurransedyktig supplement til Norges musikkhøgskole på strykerfronten. Sæther underviste i solospill og dirigerte dessuten i en årrekke konservatoriets orkester med entusiasme og stor repertoarkunnskap. Blant hans mange hundre elever har mange gjort seg sterkt gjeldende i norsk musikkliv. Filharmoniens 1. konsertmester Terje Tønnesen, 2. konsertmesteren John Arne Hirding, fiolinistene Jørn Halbakken, Frode Hoff, Tove Halbakken Resell, Lise Strandli, Hans Morten Stensland og Vegard Johnsen er alle elever av Sæther. Også Bergen Filharmoniske Orkester, Trondheim Symfoniorkester, Stavanger Symfoniorkester, Kringkastingsorkestret og Den norske Operas orkester har Sæther-elever i strykegruppene. Komponisten og fiolinisten Ole Henrik Moe har studert fiolin med Kaare Sæther. Andre markante elever av Sæther er Erik Fossum Svendsen, John Westbye, og Øivind Nussle. Fiolinisten og ensemblelederen Olaf Aasen er også Sæther-elev.

En tidligere elev om Sæther

[rediger | rediger kilde]

I Lydskrift, et tidsskrift for klassisk musikk, forteller komponisten og fiolinisten Ole-Henrik Moe om Kaare Sæther:

" På Østlandske musikkonservatorium hadde jeg en uvanlig og glimrende fiolinlærer som het Kaare Sæther. Han hadde stilhistorisk innsikt uten å vite om det. Han skulle ikke bare dytte på deg Anne-Sophie Mutters fakter og slikt som gjerne er normen i dag, men kunne gi en nærmest autentisk fremførelse av Brahms' fiolinkonsert, hvis du ville ha det. Han lærte meg dette med affektiv intonasjon, det at man i romantikken kunne skru opp intervaller for å uttrykke forskjellige følelser eller tilstander. Gjøre ledetonen høyere, for eksempel. Surne det til, for å si det slik."

Hvordan overførte din lærer Kaare Sæther disse innsiktene til deg?

"Han var i positiv forstand en nerd som hadde gjort studier av ulike fiolinisters spillestiler, lest og lyttet til gamle opptak, hørt på disse glissandoene og lette portamentoene som man brukte før. Disse gestene var en del av romantikkens musikalske repertoar, som i dag for en stor del er borte."

Autoritetsdata