Hopp til innhold

Øivin Fjeldstad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Øivin Fjeldstad
Født2. mai 1903[1][2][3]Rediger på Wikidata
Christiania
Død16. okt. 1983[1][2][3]Rediger på Wikidata (80 år)
Oslo
BeskjeftigelseDirigent, komponist, konsertmester Rediger på Wikidata
BarnLise Fjeldstad
Øivin Skappel Fjeldstad
NasjonalitetNorge
GravlagtVestre gravlund
Musikalsk karriere
SjangerKlassisk musikk
InstrumentFiolin
IMDbIMDb · IMDb

Øivin Fjeldstad (født 2. mai 1903 i Christiania, død 16. oktober 1983 i Oslo) var en norsk dirigent og fiolinist.

Fiolinist og pedagog[rediger | rediger kilde]

Fjeldstad debuterte som fiolinist i Christiania i 1921, etter studier ved konservatoriet i Christiania og senere i Leipzig. I en årrekke var han førstefiolinist og senere 3. konsertmester i Oslo Filharmoniske Orkester og konsertmester i Radioorkestret som bestod av Filharmoniens musikere delt i to hold som skiftet annenhver måned om å gjøre tjeneste som radioorkester. Han hadde sin dirigentdebut i Oslo i 1931, og etter videre studier med Clemens Krauss i Berlin ble Fjeldstad i 1946 ansatt som kapellmester i NRK.

Som fiolinpedagog var han i mange år knyttet til konservatoriet i Oslo hvor han utdannet fiolinister som Henry Johnsrud og Kaare Sæther som begge ble stemmeledere i henholdsvis 1. og 2. fiolingruppen i Oslo Filharmoniske Orkester

Dirigent[rediger | rediger kilde]

I årene 1950–1955 ledet han en rekke operaoppførelser på Det Nye Teater i Oslo og med blant annet Anne Brown på scenen var dette de første oppførelser av operaer av den amerikanske komponisten Gian-Carlo Menotti i Europa.[trenger referanse] I 1953 hadde man suksess med Purcells Dido og Aeneas med Kirsten Flagstad og Bjarne Buntz i tittelrollene. I årene 1959-61 var Fjeldstad Den Norske Operas 1. kapellmester. Fra 1962 til 1969 var han sjefdirigent og kunstnerisk leder for Oslo-Filharmonien med Herbert Blomstedt som kapellmesterkollega.

I perioden 1961–1974 var Fjeldstad også fast dirigent for det britiske ungdomsorkesteret The National Youth Orchestra of Great Britain. Foruten en rekke konserter i Storbritannia ledet han dette orkesteret også på turneer bl.a. til Tyskland, Sovjetunionen og i Norden. Fjeldstad gjestet også en rekke utenlandske orkestre og gjorde innspillinger med både London Symphony Orchestra, Wiener Symphonikerne, The National Youth Orchestra of Great Britain og Oslo-Filharmonien.

Fjeldstad gjorde hovedsakelig innspillinger med norsk musikk, men også den første fullstendige innspillingen av Richard Wagners Götterdämmerung, med blant annet Kirsten Flagstad, som ble utgitt i 1956. Han var dirigent for Cæciliaforeningen i Oslo fra 1957 til 1977 og for Vestfold Symfoniorkester fra 1969 til 1982. I 1978 ble han tildelt Vestfold fylkeskommunes Kunstnerpris og i 1982 ble han æresmedlem av Norsk Tonekunstnersamfund.

Fjeldstad var kjent som en fremragende akkompagnatør og dirigerte de wienerklassiske komponister med forkjærlighet.[trenger referanse] Mozart, Beethoven og særlig Brahms sto ofte på hans konsertprogrammer. I tillegg var Fjeldstad i hele sin karriere en forkjemper for ny musikk, først gjennom sitt arbeid i The International Society for Contemperary Music og «Ny Musikk», og deretter som en forkjemper for samtidige norske komponister.[trenger referanse] Spesielt samarbeidet han med Fartein Valen nevnes. I 1950 gjorde Norsk Film en innspilling av Valens fiolinkonsert med Camilla Wicks som solist og Fjeldstad som dirigent. Fjeldstad ble dessuten formann i «Valenselskapet» i 1958. Andre komponister han arbeidet tett med var Sparre Olsen, Geirr Tveitt, Klaus Egge, David Monrad Johansen, Ludvig Irgens-Jensen, Arne Nordheim og Antonio Bibalo.

Utmerkelser og medlemskap[rediger | rediger kilde]

Øivin Fjeldstad var kommandør av St. Olavs Orden, hadde Kongens fortjenstmedalje i gull og ble også tildelt utmerkelser i Belgia, Finland, Østerrike og Nederland. I 1978 ble han tildelt Vestfold fylkeskommunes kunstnerpris.

Fjeldstad var frimurer.

Familie[rediger | rediger kilde]

Øivin Fjelstad var far til skuespilleren Lise Fjeldstad, siviløkonomen og politikeren Øivin Skappel Fjeldstad og fysioterapeut Tone Skappel Hauge.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Norsk biografisk leksikon, oppført som Øivin Fridtjof Fjeldstad, Norsk biografisk leksikon ID Øivin_Fjeldstad, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Internet Movie Database, IMDb-ID nm0280752, besøkt 12. august 2015[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forgjenger  Dirigent Oslo-Filharmonien
sammen med Herbert Blomstedt

1962–1969
Etterfølger