Leif Solberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Leif Solberg
Byste av Leif Solberg.JPG
Født18. nov. 1914Rediger på Wikidata
Lena, Østre Toten
Død25. jan. 2016[1][2]Rediger på Wikidata (101 år)
LillehammerRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Musiker, dirigent, komponist, korlederRediger på Wikidata
Utdannet ved Norges musikkhøgskoleRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Musikalsk karriere
InstrumentOrgel

Leif Johannes Solberg (født 18. november 1914LenaØstre Toten,[3] død 25. januar 2016Lillehammer[4]) var en norsk organist og komponist bosatt på Lillehammer. Han var medlem av Norsk Komponistforening.

Oppvekst[rediger | rediger kilde]

Leif Solberg vokste opp som eldstemann i en søskenflokk på ni. Faren Hans Solberg var utdannet militærmusiker og virket som organist i Hoff kirke side om side med fulltids beskjeftigelse som postbud. Barna måtte tidlig hjelpe sin far med organistgjerningen og fikk jobben med å trå belgen. Leif virket tidlig som vikar for sin far og fikk sin grunnopplæring av ham. I ungdomsårene reiste han jevnlig til Oslo for å ta privattimer med Arild Sandvold.

Utdanning[rediger | rediger kilde]

Han studerte ved Musikkonservatoriet i Oslo med Arild Sandvold og tok organisteksamen i 1933. I 1938 debuterte han offentlig som konsertorganist i Fagerborg kirke. Senere hadde han mange studieopphold i utlandet. I København studerte han orgel med Finn Viderø og instrumentasjon med Jørgen Jersild. I London hadde han to lengre studieopphold hvor han blant annet ble undervist av William McKie ved Westminster Abbey. I Salzburg studerte han med professor Heinz Biehn og Egon Kornauth, og i Haarlem hadde han Anton Heiller som lærer i improvisasjon. Som lærer i kontrapunkt hadde han Per Steenberg i Norge, og med komponisten Karl Andersen gjennomgikk han Arnold Schönbergs harmonilære.

Tjeneste[rediger | rediger kilde]

Solbergs offentlige debut som konsertorganist fant sted i 1938, og samme år ble han tilsatt som organist i Lillehammer kirke. På Lillehammer virket han som organist i byens hovedkirke i årene fra 1938 til 1982 og som musikklærer ved byens gymnas fra 1949 til 1984. Han har dirigert en rekke kor, og har gitt en rekke konserter i inn- og utland samt radiokonserter i NRK, Danmarks Radio og i ORF. Han ble tatt opp i Den norske Frimurerorden i 1949, innehadde X grad og spilte orgel i mer enn 50 år i St. Johanneslogen St. Olav t.d.g. Kors på Lillehammer.

Komposisjoner[rediger | rediger kilde]

Blant Solbergs komposisjoner finner man en symfoni, to strykekvartetter, en fiolinsonate, seks større orgelverk og en rekke mindre komposisjoner for orgel. I orgelverkene skriver han gedigent i barokkens former som fuge, dobbeltfuge, passacaglia og chaconne i tillegg til å dyrke koralvariasjon. Han har skrevet større korverk som Maihaugkantate for sopran- og barytonsolo, kor og orkester og Langfredagsmeditasjon for soli, kor og orgel samt mange komposisjoner for kor a cappella. Særlig popularitet har hans Missa brevis for SSAA og SATB oppnådd.[5] Leif Solberg ble tatt opp som medlem i Norsk Komponistforening i 1945.[6]

Utgivelser[rediger | rediger kilde]

Hans musikk er utgitt på CD:

 • De seks store orgelverk med Halgeir Schiager på orglet i Haderslev domkirke i 1996 med tittelen Gå varsomt min sjel (CD)
 • Strykekvartett nr.1 h-moll med Engegårdkvartetten i 2008.
 • Solbergs orgelverk med Erling With Aasgård på Rieger-orglet i Molde domkirke i 2000.
 • Leif Solberg spiller Solberg på LP i Lillehammer kirke i 1980 på det 41 stemmer store orglet bygd av Josef Hilmar Jørgensen i 1948.
 • Ver Sacrum i komponistens instrumentasjon for strykere – Gjøvik Sinfonietta/Atle Sponberg på cd-albumet Quietude i 2003.
 • Komponistportrettet Som eit blakrande ljos er redigert av Solbergs elev Roger Andreassen og inneholder et høyt antall komposisjoner i faksimile og ny notesats samt artikler av Andreassen, Martin Anderson og Olav Egil Aune. Utgitt på Norsk Musikforlag AS i 2001.

Ved hundreåret for Solbergs fødsel utga Musikk-Huset og Norsk Musikforlag komponistens Langfredagsmeditasjon for soli, kor og orgel samt Maihaugkantate til tekst av Tore Ørjasæter. Maihaugkantaten er skrevet til De Sandvigske Samlingers 50-årsjubileum i 1943 og omfatter sopran- og barytonsolo, mannskor, kvinnekor og blandet kor samt kammerorkester. Kantaten kommer ut i både klaveruttog og fullt partitur med stemmesett for orkester.

Årbok for Fåberg og Lillehammer historielag viet i 2014 og 2015 Leif Solberg oppmerksomhet med et biografisk portrett på 75 sider skrevet av Roger Andreassen.

Heder[rediger | rediger kilde]

Leif Solberg er hedret med en rekke kulturpriser og mottok Kongens fortjenstmedalje i gull og Den norske Frimurerordens hederstegn. En bronsebyste utformet av Svein-Tore Kleppan står ved hovedinngangen til Lillehammer kirke og ble avduket av fylkesordfører Audun Tron etter høymessen 1. pinsedag 12. juni 2011.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ www.gd.no, besøkt 25. januar 2016[Hentet fra Wikidata]
 2. ^ Discogs, Discogs artist-ID 4072479, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
 3. ^ artistside med bilde fra Norsk Musikkinformasjon
 4. ^ Leif Solberg er død. Notis hos nrk.no Besøkt 25. januar 2016
 5. ^ Leif Solberg – modest master fra Norsk Musikkinformasjon (18.9.2002)
 6. ^ Lange, Kristian (1967). «Medlemmer av Norsk Komponistforening». Norsk Komponistforening gjennom 50 åt. Oslo: Norsk Komponistforening. s. 139. «Leif Solberg ....1945 (det året han ble medlem)» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]