Konqueror

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Konqueror
Utvikler(e)KDE
Utgitt 14. oktober 1996
Nyeste versjon21.11.90 (25. november 2021)[1]
Kodelagerhttps://invent.kde.org/network/konqueror, https://mirror.git.trinitydesktop.org/gitea/TDE/tdebase/src/branch/master/konqueror
OperativsystemUnix-liknende Microsoft Windows
Skrevet iC++[2]
SkrivebordsmiljøQt
TypeNettleser
KjerneWebKit, KHTML
LisensGPL 2.0+[3][4]
Nettstedapps.kde.org (en)
ForgjengerKFM

KDE på nynorsk med Konqueror

Konqueror er primært KDE sin filbehandler og nettleser, men i tillegg fungerer den som en dokumentfremviser, utviklet som en del av KDE skrivebordsmiljøet av frivillige, og kjører på de fleste unix-lignende operativsystemer. I likhet med resten av «kdebase»-pakken, er Konqueror linsensiert under GNU General Public License (GPL).

Selve navnet Konqueror kommer av en navnelek av andre nettlesere: først kommer Navigator (navigatør), så Explorer (utforsker), og deretter Konqueror (erobrer). At programmet starter med K kommer av vanen i å døpe KDE programmer slik.

Brukergrensesnitt[rediger | rediger kilde]

Konqueror sitt brukergrensesnitt kan minne noe om Internet Explorer sitt (som igjen er utformet etter Netscape Navigator og NCSA Mosaic), men er mer konfigurerbart. Det består av en rekke «paneler», som kan flyttes på. Nye paneler kan bli lagt til, og andre fjernes. Som eksempel kan en ha bokmerkepanel på venstre side av utforskervinduet, og ved å klikke på et bokmerke, vil bokmerket vises i det større panelet på høyre side. Eller så kan man for eksempel vise en hierarkisk liste av filsystemet i ett panel og innholdet av en mappe i et annet. Panelene er fleksible og kan blant annet inneholde et konsollvindu. Konfigurasjon av panelutseendet kan lagres, og det følger en rekke standardkonfigurasjoner for disse med nettleseren. (Eksempelvis, «Midnight Commander» viser et vindu delt inn i to paneler, hvor hvert inneholder en mappe, nettside, eller filutforsker.)

Navigasjonsfunksjoner (tilbake, fremover, opp en mappe, historie, o.l.) er alltid tilgjengelige. Fleste tastatursnarveier kan bli forandret på ved å bruke et grafisk konfigurasjonsgrensesnitt. Adressefeltet støtter automatisk fullføring for lokale mapper, tidligere besøkte nettadresser og tidligere søk. Man kan bla i tidligere besøkte adresser ved å skrolle med musa i adressefeltet.

Konqueror har hatt støtte for arkfaner siden versjon 3.1 av nettleseren.

Nettleser[rediger | rediger kilde]

Konqueror har blitt utviklet som et uavhengig nettleserprosjekt. Til vanlig bruker den KHTML til sin nettleser-motor, som fungerer med HTML, JavaScript, Java applet, Cascading Style Sheets, SSL, og andre relevante åpne standarder.

Siden Konqueror er modulær kan også motoren Gecko fra Mozilla-prosjektet benyttes i stedet for KHTML. Denne funksjonen kalles kmozilla og kan finnes i pakken «kbindings».

Integrert i Konqueror er å finne flere søketjenester, som kan benyttes ved å skrive inn tjenestene sine forkortelser etterfulgt av søkestreng. Disse kan konfigureres, og nye kan bli lagt til. For eksempel kan et søk i Google etter linuxguiden gjøres ved å skrive gg: linuxguiden . For å legge til andre søketjenester; for eksempel søk etter Wikipedia-artikler, legger man til en Web shortcut kalt wp:.

Tiden Konqueror bruker på å tegne opp vevsider er sammenlignbar med konkurrerende nettlesere, men sider med ugyldig HTML kan i noen tilfeller tegnes tregere enn i andre nettlesere. Det kan også dukke opp problemer som et resultat av at en nettside bruker utvidelser som ikke støtter operativsystemet Konqueror kjører på, men dette er et problem alle nettlesere har. Eksempler på slike utvidelser er bruk av QuickTime-snutter og Shockwave-animasjoner. Men utvidelser som SWF (Flash), PDF, Java applet er støttet, hvis programvaren for disse er lagt inn.

Dokumentutforsker[rediger | rediger kilde]

Konqueror som filutforsker

Konqueror lar brukeren utforske det lokale mappehierarkiet — enten ved å skrive inn lokalitet i adressefeltet, eller ved å klikke på ikoner i utforskervinduet. Det er mulig å velge mellom flere typer fremvisninger, som bruker forskjellige ikoner og annerledes utforming. Filer kan også bli kjørt, vist frem, kopiert, flyttet på og slettet.

Dokumentfremviser[rediger | rediger kilde]

Ved å bruke KParts' objektmodell, kan Konqueror kjøre komponentene som er i stand til å vise frem (og i noen tilfeller redigere) spesifikke filtyper. Komponentene blir da integrert og vist direkte inn i Konqueror. Dette gjør det mulig å for eksempel vise et KOffice-dokument, en film, eller en binærfil i hex-format direkte i Konqueror. Hver applikasjon som implementerer KParts-modellen riktig kan bli integrert inn i Konqueror på denne måten.

KIO[rediger | rediger kilde]

Konqueror viser innholdet på en lyd-CD
Utdypende artikkel: KIO

Konqueror benytter seg av KDE sin KIO-utvidelse, og blir gjennom den mer funksjonell enn andre dokumentfremvisere og nettlesere. Den benytter KIO-komponentene til å aksessere protokoller som HTTP og FTP.

I likhet, kan Konqueror benytte KIO utvidelsene (kalt IOslaver) til å aksessere ZIP-filer og andre arkiver, smb-tjenere, å prosessere ed2k-pekere (edonkey/eMule), og utforske lyd-CD-er, ("audiocd:/) samt rippse disse via dra-og-slipp-grensesnitt. Gjennom IOslaven FISH ("fish://buker@lokasjon"[død lenke]) kan Konqueror behandle filer på andre SSH-tjenere, og «man:»- og «info:»-IOslavene er nyttige for å hente fint formatert dokumentasjon. For en komplett liste over IOslaver, kjør KDE Info Center og klikk protokollikonet. (Hvis Info Center ikke finnes i din versjon av KDE, kjør KDE Contol Panel og se under Informasjon, Protokollseksjonen i stedet.)

Konqueror kan sømløst flytte og kopiere filer mellom forskjellige protokoller, som FTP og SSH ved bruk av denne teknologien.

Plattformer[rediger | rediger kilde]

Selv om Konqueror hovedsakelig er utviklet for GNU/Linux-plattformen, er programmet tilgjengelig også på andre plattformer (inkludert BSD, og nylig, Microsoft Windows, dog er Windows-støtte veldig begrenset).

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]