Kontact

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kontact
Breezeicons-apps-48-kontact.svg
Kontact-summary.png
Skjermdump fra Kontact (cirka 2019).
Utvikler(e)KDE
Nyeste versjon5.22.0 (8. desember 2022)[1]
OperativsystemUnix-liknende
Skrevet iC++
TypePersonlig informasjonshåndterer
LisensGNU General Public License
Nettstedkontact.kde.org/
Skjermdump fra Kontact (cirka 2005).

Kontact er en personlig informasjonsbehandler (PIM) og en gruppevareapplikasjon for skrivebordsmiljøet KDE. Det støtter digital kalender, addressebok, notater, gjøremålsliste, nyhetsgrupper og e-post. Det bruker KParts til å integrere de forskjellige applikasjonene inn i Kontact.

Historie[rediger | rediger kilde]

Den opprinnelige gruppevarebeholderapplikasjonen var skrevet en ettermiddag av Matthias Hoelzer-Kluepfel, og ble så lagt inn i sammen med andre programmer i KDE-skrivebordsmiljøets versjonskontrollsystem og vedlikeholdt av Daniel Molkentin. Denne beholderapplikasjonen er essensiell for å kunne kjøre Kontact, men er uten nytte hvis ikke brukt sammen med andre integrerbare komponenter.

De første komponentene til å bli integrert, ble laget av Cornelius Schumacher. Han modifiserte applikasjonene KAdressBook og KOrganizer til adressebok, og planleggerkomponenter. Til da fantes det ingen e-postkomponent, så det manglet fortsatt en gruppevareapplikasjon som integrerte seg i KDE. Men Cornelius Schumachers banebrytende arbeid fungerte som en prototype for andre utviklere å basere sitt arbeid på.

Ved å modifisere KMail til én komponent, lagte Don Sanders den manglende e-postklienten til Kontact. Sammen med adressebok og planleggerkomponentene ble disse integrert i beholderapplikasjonen og pakket som Kontact. Kontact sin nettside, kontact.org, ble laget samtidig som denne pakken.

Daniel Molkentin, Cornelius Schumacher og Don Sander utgjorde da det opprinnelige utviklingsteamet for applikasjonen. Endringene gjort i KMail og beholderapplikasjonen ble lagt til i KDEs versjonskontrollsystem, og Kontact ble utgitt som en del av KDE 3.2.

Samtidig som applikasjonspakken Kontact ble utviklet, var det også gjort utvikling på Kolab gruppervaretjener. Denne tjenerapplikasjonen ble ferdig utviklet omtrent samtidig. Arbeidet med Kolab var en del av Korupware-prosjektet, som også drev med å modifisere KMail og KOrganizer til å gi dem bedre gruppevarestøtte.

Kontacts kjerneteam, Kolab-konsortiumet og flere andre selvstendige KDE PIM-utviklere arbeidet så sammen for å integrere Kroupware-funksjonaliteten inn i Kontact, slik at Kolab ble hovedtjenerapplikasjonen for Kontact.

I tillegg ble en nyhetskomponent utviklet med utgangspunkt i applikasjonen KNode, og Kontact ble modifisert til å støtte en rekke av hovedsakelig vevbaserte applikasjonspakker for sambarbeid.

Komponenter[rediger | rediger kilde]

Kontact integrerer følgende:

Oppsummeringsside
Viser ulest e-post, oppkommende avtaler, siste nyheter og været.
E-post
KMail – KDE skrivebordmiljøets e-post.
Adressebok
KAddressbook – KDE skrivebordmiljøet sin adressebok.
Kalender
KOrganizer – En personlig kalender for KDE
Gjøremål
KOrganizer
Journal
KOrganizer
Notater
KNotes – KDE skrivebordmiljøet sin notatbehandler
Feed
Akregator – KDE sin RSS- og Atom-klient
Nyheter (Usenet)
KNode
Nyhetstikker
KNewsTicker
Vær
KWeather

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Releases 5.22.0 2022-12-08». Besøkt 14. desember 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]