Italiensk mynde

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Italiensk mynde
Piccolo levriero italiano
Italiensk mynde
Hundetype Mynde, hetshund
Opprinnelse
Map of Sighthounds Norwegian.png

Italia
Egenskaper Familiehund
Forventet livsløp 12-16
Størrelse Toy (max 5 kg)
Passer for Erfarne
Anerkjennelser
FCI Gruppe 10, seksjon 3 (FCI #200)
AKC Hound
CKC Hounds
KC Hound
UKC Sighthounds
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Italiensk mynde er en hunderase som antas å stamme fra småvokste eksemplarer av urgamle egyptiske mynder, selv om dette ikke kan fastslås med sikkerhet. Fra renessansen finnes er rekke malerier der slike småvokste hunder inngår som et dekorativt element, spesielt i forbindelse med kvinneportretter.

Opprinnelse og alder[rediger | rediger kilde]

Italiensk mynde (hann)

Rasens opprinnelsesland og hjemland regnes for å være Italia, der den gjerne omtales som liten italiensk mynde. Rasen kan ha røtter som småvokst mynde fra mer enn 2 000 år tilbake i tid, uten at dette kan dokumenteres. Trolig har den oppstått i og rundt grensestrøkene mellom det gamle Hellas og Tyrkia, noe som styrker teorien om at disse hundene har sin opprinnelse fra Orienten. Mange mener at småvokste greyhounder kan være opprinnelsen, men det er ikke sikker kunnskap.

Denne lille hunden er kjent fra tallrike historiske malerier, der den gjerne inngår som et dekorativt element, ofte sammen med adel og rikfolk i form av et kvinneportrett. Slike hunder skal blant annet ha vært følgesvenner for kongelige som Fredrik den store av Preussen, Katarina den store av Russland og dronning Victoria av England.

Dagens utgave er skapt av kontinentale oppdrettere, med hovedvekt på italienske, østerrikske og tyske linjer. Rasen ble først anerkjent av den amerikanske kennelklubben i 1886. Som mynde er den middels populær, også i Norge.

Utseende, anatomi og fysikk[rediger | rediger kilde]

Hunden er korthåret, langbent og kvadratisk, og minner om en greyhound i miniatyr. Pelsen kan være sort, grå, skifergrå eller gul (isablla) i alle nyanser. Hvitt er tillatt på brystet og potene.

Dette er en livlig, grasiøs og lynhurtig hund - en typisk mynde på alle måter, som står godt på egne bein. Dens lette bevegelser og mangel på dverghundpreg gjør bildet av grasiøs eleganse nærmest fullkomment.

Bruksområde[rediger | rediger kilde]

I Frankrike og Tyskland har rasen blitt brukt til hetsjakt på småvilt, ofte sammen med jaktfalk. Hundene skal, til tross for størrelsen, være dyktige jakthunder den dag i dag. Ingen vet om rasen opprinnelig var avlet for jakt eller sosiale formål, men den ble trolig brukt til begge. I dag er den først og fremst en meget hendig familiehund, men den har også en rekke kvaliteter innen hundesport. Den er også ofte å se som utstillingshund.

Lynne og væremåte[rediger | rediger kilde]

Den kan være litt reservert overfor fremmede og passer kanskje dårlig for familier med små barn, dersom de ikke har rukket å lære seg å respektere hunder. Hunden regnes imidlertid som både snill og tålmodig, også med barn, så dette har nok mest med hundens skjøre anatomi å gjøre. Enkelte eiere overbeskytter disse hundene, men de klarer seg utmerket sammen med andre hunder.[1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Italiensk mynde». Hunderase.no (norsk). 21. desember 2014. Besøkt 24. desember 2014.