Pashmi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Pashmi
pashmi, caravanhund, karwani
Pashmi
HundetypeMynde, hetshund
OpprinnelseIndia India
EgenskaperJakt- og familiehund
Livsløp11-14
StørrelseMiddels (10-25 kg)
Passer forSpesielt interesserte
Anerkjennelser
FCILokalt i India
(FCI #)
AKCIngen!
CKCIngen!
KCIngen!
UKCIngen!
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Pashmi er en indisk fjærhåret mynde som regnes som en varietet av caravanhund og også er kjent som lahori pashmi og pisuri noen steder. Rasen anerkjennes ikke internasjonalt, men har en lokal rasestandard felles med mudhol (korthåret varietet) i India.

Opprinnelse og alder[rediger | rediger kilde]

Pashmi er en fjærhåret variant av caravanhund, men hvor gammel den er vet man ikke. Fjærhårede indiske mynder har imidlertid vært kjent der gjennom flere århundrer.

Saluki ble introdusert i India for mer en 800 år siden, slik denne var før vestlig oppdrett endret rasen. Pashmi er som en blåkopi, men skiller seg allikevel vesentlig fra saluki på flere punkter. I så måte kan det vise seg at slektskapet til tazi kanskje er nærmere, siden disse hundene i dag regnes som mer lik den opprinnelige salukien enn saluki selv.

Navnet Pashmi kommer trolig av det gamle persiske uttrykket «pashm», som var uttrykk perserne benyttet for å beskrive den myke silkeaktige ulla på det tibetanske kveget. Navnet pisuri kan bety enten «en med fjærhår» eller en som «kommer fra Peshawar».

I dag er rasen mest tallrik i områdene rundt Janwal-Vadval, som ligger ca. 40 km fra Lathur i Maharashtra provinsen. For noen år siden ga Maharajaen av Baria 4 amerikanske salukier i gave til Kolhapur Kennel Club, som benyttet disse i sine blodslinjer for å bedre egenskapene på sine pashmihunder. Dagens hunder har derfor en god del saluki i seg tror man. Det sies imidlertid at det i Karnataka-området fortsatt finnes «ekte» pashmi, uten at dette har latt seg bekreftet.

Utseende, anatomi og fysikk[rediger | rediger kilde]

Pashmi er gjerne større og kraftigere enn korthårede caravanhunder, og jaktform og løpesett varierer også noe. Pashmi kryper så nær byttet som mulig før den angriper, mens caravanhunden angriper umiddelbart når den har øyekontakt med byttet. Dette tyder på at jaktteknikken har blitt finslept og at disse rasene lenge har levd adskilt. Mankehøyden på denne hunden er ca. 66-74 cm for hannene og 55-66 cm for tispene. Vekten varierer, men ca. 17-28 kg er ganske dekkende. Pelsen finnes i alle nyanser og kombinasjoner. Den er glatt med fjærbeheng på ørene, halen og bak på lårene. De er elegante å se til, meget hurtige og svært utholdende.

Bruksområde[rediger | rediger kilde]

Pashmi er høyt skattet som jakthund blant lokale bønder. De holder hundene for å drive hetsjakthare, kanin og annet småvilt. Pashmi er også gode vakthunder, både for buskap og eiendom.

Lynne og væremåte[rediger | rediger kilde]

Rasen sies å være snill og harmonisk overfor sine egne, men tilbakeholden og svært skeptisk overfor fremmede, nærmest lik en azawakh i temperamentet. Den er flink med egne barn, men tøff. De spiser som regel samme kost som sin eier, men skal være svært nøysomme i kosten. Dette er en hund som kreve mye og ofte mosjon for å trives.[1]

Annet[rediger | rediger kilde]

Rasen er svært sjelden utenfor India.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Caravanhund». Hunderase.no (norsk). 10. november 2014. Besøkt 23. desember 2014. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]