Khalag tazi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Khalag tazi
Afghansk steppemynde, bell-murraymynde
HundetypeMynde, hetshund
Opprinnelse

Khalag, Afghanistan
Egenskaperjakt- og vakthund
Livsløp10-12
StørrelseMiddels (15-27 kg)
Passer forSpesielt interesserte
Anerkjennelser
FCIIngen!
(FCI #)
AKCIngen!
CKCIngen!
KCIngen!
UKCIngen!
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Khalag tazi er ei mynde som også er kjent som afghansk steppemynde og bell-murraymynde i vesten.

Opprinnelse og alder[rediger | rediger kilde]

Khalag tazi oppsto sannsynligvis på steppene i grensestrøkene mellom det sydlige Afghanistan, Pakistan og dagens Iran (tidl. Persia). Trolig har lokale stammefolk krysset lokale afghanere med tazi og skapt denne hardføre hunden, som sies å være en mange hundre år gammel rase. Ingen vet imidlertid nøyaktig hvor gammel den er eller hvilke blodslinjer som ligger til grunn for dens opprinnelse.

Utseende, anatomi og fysikk[rediger | rediger kilde]

Som type minner khalag tazi mest om en afghaner, men den har mindre pels enn de afghanerne vi kjenner fra vesten og det er også andre anatomiske forskjeller som peker mot tazi og/eller lokale typer av afghaneren. Rasen ble i en tid også kalt Bell-Murray mynde, fordi en major med navn G. Bell-Murray, som var skotsk offiser, på 1920-tallet introduserte den i Europa.

Steppemynden kan ha et hårlag som varierer svært med såvel alder, sesong som individ. Hvorvidt man skal regne denne mynden som en egen rase eller ei blir et definisjonsspørsmål. Mange gjør det, fordi man mener den skiller seg klart fra andre lokale afghanere.

Bruksområde[rediger | rediger kilde]

Rasen er en utpreget jakthund som energisk hetser småvilt i det afghanske steppelandet vi kaller Khalag, et område som ligger i det sydvestlige hjørnet av Afghanistan. Den brukes også som vakthund.

Lynne og væremåte[rediger | rediger kilde]

Lynnet skiller den seg klart fra de afghanere vi kjenner her i vesten. Den er tøffere og mer selvstendig og distansert i sin framferd overfor fremmede, nærmest sky. Rasen er hengiven og trofast mot familien og deres nærmeste venner.