Hopp til innhold

Whippet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Whippet
Whippet
HundetypeMynde, hetshund
Opprinnelse

Storbritannia
EgenskaperFamiliehund
Livsløp13–15 år
StørrelseLiten/medium (9–18 kg)
Passer forNybegynnere
Anerkjennelser
FCIGruppe 10, seksjon 3
(FCI #162)
AKCHound
CKCHounds
KCHound
UKCSighthounds
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Whippet er en engelsk mynde som på 1800-tallet ble en populær veddeløpshund blant den engelske arbeiderklassen, som ikke hadde økonomi til å holde greyhound.

Opprinnelse og alder

[rediger | rediger kilde]
Whippet
Whippet er en av verdens raskeste hunderaser

Rasen er omtalt alt på 1600-tallet, men regnes ikke for å ha blitt etablert skikkelig før omkring midten av 1800-tallet. Den ble anerkjent som egen rase av American Kennel Club i 1888, men først i 1891 av The Kennel Club i Storbritannia.

Det finnes flere eksempler fra historien på små greyhoundlignende hunder, helt tilbake til romertiden, som hundene på statuen som ble funnet i ruinene av Pompeii. Typen ble imidlertid egentlig formet av nordengelske kullgruvearbeidere på 1700-tallet.

Opprinnelsen er ikke helt fastslått, men den antas å ha blitt krysset frem med bruk av småvokste greyhounder og 2–3 forskjellige langbente terrierraser. Senere fattet også den engelske overklassen interesse for denne lille hunden og krysset inn italiensk mynde, noe som ga den dagens form og fasong.

I England gikk den lenge under tilnavnet «the poor man's race horse», fordi arbeiderne der var like spillegale som overklassen, men de rådet ikke over de samme økonomiske ressurser. Greyhound var for kostbare, både å holde og å anskaffe. Den lille whippeten var langt rimeligere på alle måter, men allikevel nesten like rask som greyhound og derfor like velegnet til veddeløp.

Utseende, anatomi og fysikk

[rediger | rediger kilde]

Whippet er liten til mellomstor i størrelse, men kraftfull og høyreist med flotte proporsjoner og lange, muskuløse vakre linjer. Hundens anatomiske eleganse og grasiøsitet utstråler en perfeksjonisme som utvilsomt bare få hunder kan sidestilles med. Pelsen er kort og glatt og kommer i mange farger og fargekombinasjoner. Hannene skal ifølge standard være 47–51 cm i mankehøyde, og tispene 44–47 cm høye[1]. I dag ligger mange whippets i øvre del eller noe over denne skalaen.

Bruksområde

[rediger | rediger kilde]

Hunden er opprinnelig avlet for hetsjakthare og annet småvilt, men ble tidlig den engelske arbeiderklassens «veddeløpshest». I dag er rasen først og fremst en god familiehund, men hundeutstilling er også meget populært blant rasens eiere. Andre bruksområder for whippeten er lure coursing og agility. I de senere år har rasen også vist seg ypperlig egnet som terapihund, spesielt i USA.

Lynne og væremåte

[rediger | rediger kilde]

Whippet er skapt for jakt og fart, men er normalt en svært rolig og harmonisk hund, som er både hengiven og barnekjær. Den kan være litt reservert overfor fremmede, og den liker ikke ståk og støy. Rasen har en praktisk størrelse og regnes som en meget renslig hund. Rasen er ofte kalt for sofapoteter[2] ettersom de kan være svært dovne, og trives godt på myke plasser. Det er ikke uvanlig å finne dem i sofaen krøllet sammen under et teppe.

Det er viktig å være klar over at whippet fortsatt har et sterkt jaktinstinkt, og kan løpe i en utrolig fart om den får øye på noe interessant[2]. Det kan være lurt å trene på innkallelse fra ung alder av, og vurdere om hunden i det hele tatt bør få gå løs uten bånd på tur i skog. Det er likevel anbefalt å la whippeten løpe fritt flere ganger i uken[2], slik at de får brukt all den eksplosive energien sin. Inngjerdede hager og hundeparker egner seg ypperlig hvis man ikke har full kontroll på innkallelse.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Rasestandard». Norsk Whippetklubb. Besøkt 13. januar 2022. 
  2. ^ a b c Nicklas (26. februar 2021). «Raseprofil: Whippet». Dyreliv.no. Besøkt 13. januar 2022. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]