Banjara

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Banjara
Indisk saluki
Banjara
HundetypeMynde, hetshund
Opprinnelse
Map of Sighthounds Norwegian.png

India
EgenskaperJakt- og vakthund
Forventet livsløp10-14
StørrelseMiddels/stor (23-30 kg)
Passer forSpesielt interesserte
Anerkjennelser
FCIIngen! (FCI #)
AKCIngen!
CKCIngen!
KCIngen!
UKCIngen!
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Banjara er ei forholdsvis stor mynde som opprinnelig regnes for å komme fra Rajasthandistriktet i India. Den har et meget særpreget bjeff.

Opprinnelse og alder[rediger | rediger kilde]

Rasen har navn etter et stammefolk med samme beskrivelse, banjarene. Noen mener at denne mynden og Vaghari er varieteter av samme hund, men det vet man ikke særlig mye om. Sistnevnte er uansett mye mindre, så i såfall må de være snakk om varieteter med svært ulik utvikling over mange år.

Utseende, anatomi og fysikk[rediger | rediger kilde]

Banjara sies å ligne mye på saluki, noe som nok må tilskrives den fjærhårende pelsen på ørene, nederst på beina og på halen. Pelsen er kort og skal være sort, nærmest blåsort, med islag av grå eller brune striper. Den er kraftig bygget og har et mer kvadratisk snuteparti enn saluki. Rasen skal dessuten ha et meget særpreget bjeff, som ligner mer på et drønn.

Banjara blir normalt mellom 64-74 cm i mankehøyde og veier ca. 23-30 kg, avhengig av om det er ei tispe eller en hannhund.

Bruksområde[rediger | rediger kilde]

Denne hunden er en utpreget jakthund som først og fremst benyttes til hetsjakt på småvilt og mindre hjortedyr, men den skal også være en meget god vakthund. Som familiehund vet man lite om dens egenskaper, men ut i fra de beskrivelser som finnes kan man anta at den ikke passer for andre enn spesielt interesserte.

Lynne og væremåte[rediger | rediger kilde]

Rasen er svært aktiv og en dyktig vakthund sies det. Lojal og tillitsfull mot familie og de den kjenner godt, men skeptisk og vaktsom overfor fremmede.

Annet[rediger | rediger kilde]

Rasen skal være meget nøysom i kosten.