Kaukasisk mynde

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kaukasisk mynde
Krimhund, sydrussisk steppemynde
Kaukasisk mynde
HundetypeMynde, hetshund
Opprinnelse
Map of Sighthounds Norwegian.png

Krim, Kaukasus
EgenskaperJakt- og vakthund
Forventet livsløp10-12
StørrelseMiddels (15-25 kg)
Passer forSpesielt interesserte
Anerkjennelser
FCIIngen! (FCI #)
AKCIngen!
CKCIngen!
KCIngen!
UKCIngen!
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Kaukasisk mynde (også kalt Stepnaya Borzaya og Krimskaya Borzaya) stammer fra områdene rundt fjellene i Kaukasus, lengst sør i Russland. Stepnaya betyr rett og slett steppe. Den kan derfor godt kalles sydrussisk steppemynde. De fleste kynologer regner den som en nær slektning av tazi, men den skiller seg klart fra denne.

Opprinnelse og alder[rediger | rediger kilde]

Opprinnelsen til denne mynden er ukjent. Kynologene har konkludert med at det er mye tazi i den, men det må også være andre rasen innblandet. Kanskje har den en felles stamfar med chortaj og borzoi. Kan hende finnes det også noen dråper med afghanerblod i den.

Man trodde lenge at denne mynden døde ut under 2. verdenskrig. For omkring 100 år siden fantes det to varianter av rasen, dene ene kalt «Krymka» (med tilhold i Krim distriktet) og den andre «Gorka» (med tilhold langs foten av Kaukasusfjellene). Disse områdene ble imidlertid nærmest fullstendig rasert under den russiske revolusjonen og 2. verdenskrig. Men noen få hunder overlevde, og disse ble siden krysset og danner således grunnlaget for dagens hunder.

Den første rasestandarden ble puplisert på russisk i 1951 og var basert på kritikker av mer enn 700 mynder samlet i årene 19461950, gjort av eksteriørdommer Constantin Esmont og hans kollega A. M. Lerkhe. Rasen aksepteres imidlertid ikke av vestlige kennelkubber.

Utseende, anatomi og fysikk[rediger | rediger kilde]

Dette er en meget vakker hund, som bortsett fra størrelsen ligner mye skotsk hjortehund. Rasen er imidlertid mye mindre, og har noe lengre (ca. 4-5 cm) og mer silkemyk pels. Lengden på pelsen kan være noe større vinterstid. Alle farger og kombinasjoner tillates, unntatt ensfarget hvit. Halen er buskete og bæres i en gjerne i en krøll nederst.

Den kaukasiske mynden skal være svært lett på foten, meget hurtig og spenstig. Det fortelles at engelskmenn på begynnelsen av 1900-tallet aldri før hadde sett en mynde med så hurtige bevegelser. De kunne fortelle at denne hunden med letthet kunne snu eller stoppe på halve distansen av en greyhound.

På begynnelsen av 1900-tallet ble det importert ei tispe til England, med de klingende navnet «Fly». Hun var født i Italia av foreldre som var importert dit. Fly var 51 cm i mankehøyde og veide drøyt 14 kg. Denne mynden er altså ganske liten av vekst og skal ha (hatt?) mørk blå øyne med noe brunt i. Pelsen kan være grå i ulike nyanser og silkemyk. Hvitt i brystet og framre del av halsen. Labbene kan også være hvite og er ganske store i forhold til hundens størrelse.

Dagens standard sier hannene skal være ca. 62-70 cm i mankehøyde, mens tispene skal være ca. 59-67 cm. Trolig har de altså blitt litt større med årene.

Bruksområde[rediger | rediger kilde]

Rasen har tradisjonelt blitt benyttet til hetsjakthare og annet småvilt i de kaukasiske fjellene. Den skal være en meget dyktig jakthund, som manøvrerer med letthet og i stor fart i det ulendte fjellterrenget.

Lynne og væremåte[rediger | rediger kilde]

Rasen skal ha et meget godt gemytt og regnes for å være snill mot både små og store.

Annet[rediger | rediger kilde]

Vi vet imidlertid ikke om rasen har overlevd inn i vår tid. Om den fortsatt eksisterer, er den en uhyre sjelden hund.