Chippiparai

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Chippiparai
hann
A male chippiparai.jpg
Hundetypemynde, hetshund
OpprinnelseIndia India
Egenskaperjakt- og vakthund
Livsløp10-14
Størrelsemiddels (15-25 kg)
Passer forspesielt interesserte
Anerkjennelser
FCIIngen!
(FCI #)
AKCIngen!
CKCIngen!
KCIngen!
UKCIngen!
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Chippiparai eller thanjavurhund er en mynde som stammer fra det sydlige India. Indiske kynologer forteller imidlertid at den i sin opprinnelige form er på randen til total utryddelse. Noen mener at chippiparai og paalakanni (ensfarget blek kanni) er en og samme hund, mens andre mener de er to distinkte hunderaser.

Opprinnelse[rediger | rediger kilde]

Tispe med valper

Chippiparai er i sin opprinnelse trolig mange hundre år gammel. Som rase har den sitt utspring i det distriktet vi kjenner som Thanjavur i Tamil Nadu, men den skal være nærmest utryddet i sin opprinnelige form.

Dagens chippiparai er derfor ikke nødvendigvis identisk med den opprinnelige hunden, men snarere en moderne krysning der de opprinnelige blodslinjene inngår som et vesentlig element. Det skal fortsatt eksistere noen få ekte chippiparai hunder, men de skal aldri være å se på hundeutstilling. Der florerer i stedet den mer moderne blandingen med samme navn, som skal være forholdsvis tallrik i hjemlandet.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Den moderne varianten av rasen har en kompakt og strømlinjeformet kropp, bygget for fart og hetsjaktsmåvilt og hjortedyr.

Chippiparai er ikke særlig stor til mynde å være, men svært muskuløs og spenstig. Mankehøyden ligger normalt på ca. 50–60 cm og vekten er omkring 15–25 kg. Den skal være svært motstandsdyktig overfor forskjellige klimaforhold og skiftninger i været, og dessuten meget nøysom i kosten. Aksepterte farger på utstilling er hvit og lys brun (fawn), men dette gjelder altså ikke den opprinnelige typen. Den skal være sølvgrå i fargen og ha en korthåret og fin pelsstruktur.

Bruksområde[rediger | rediger kilde]

Rasen er en dyktig jakthund på småvilt og hjortedyr, men brukes også som vakthund for buskap og eiendeler.

Atferd[rediger | rediger kilde]

Chippiparai skal være en typisk enmannshund og den er naturlig skeptisk og reservert overfor fremmede. Den er selvstendig og egenrådig, og den passer dårlig som familiehund for folk flest. Den trenger mye mosjon, men lite stell ellers.

Annet[rediger | rediger kilde]

Rasen anerkjennes av The Kennel Club of India

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]