Silkemynde

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Silkemynde
Silken Windhound
Fallon the Silken Windhound.jpg
HundetypeMynde, hetshund
OpprinnelseUSA
EgenskaperFamiliehund
Livsløp10-19
StørrelseLiten/middels (10-15 kg)
Passer forAlle
Anerkjennelser
FCILokalt i Slovenia
(FCI #)
AKCIngen!
CKCIngen!
KCIngen!
UKCIngen!
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Silkemynde er bedre kjent som silken windhound ellers i verden, men mynderasen anerkjennes ikke på internasjonalt plan ennå,[trenger referanse] selv om den er i ferd med å bli populær.

Opprinnelse og alder[rediger | rediger kilde]

Opphavet er langhåret whippet, men fru Francie Stull, som eier og driver Kennel Kristull i Austin, bestemte seg så for å krysse inn borzoi1980-tallet. Siden krysset hun også inn nytt blod fra whippet. Resultatet har blitt en liten prakthund, som meget vel kan konkurrere med både afghaner og borzoi om tittelen «verdens vakreste hund».

Interessen for denne «rasen» er i høyeste grad stigende, og stadig nye oppdrettere ser ut til å fatte interesse for prosjektet. Rasen har spredd seg til Europa og Norden, der blant annet svensker og finner er blant de ledende oppdretterne. Stamboka ble stengt i 2000, så det krysses ikke inn mer nytt blod. Oppdretterne har konsentrert seg om å skape ei bredest mulig genetisk plattform, slik at rasen vil kunne overleve også for framtiden. Det arbeides med å få rasen anerkjent på internasjonalt plan, noe man trolig vil lykkes med i nær framtid.

Utseende, anatomi og fysikk[rediger | rediger kilde]

Silkemynden har en rektangulær, smal og muskuløs kropp, som er dekket av en praktfullm lang og silkemyk pels. Alle farger og kombinasjoner er tillatt. Hodet er moderat langt og skallen flat, nærmest uten stopp. Øynene er ganske store og mandelformede. Ørene kan være både såkalte rosenører og stående ører, selv om rosenører foretrekkess. Nakken er lang og svakt buet. Størrelsen er normal omkring 46-60 cm i mankehøyde, rasestandarden skiller ikke mellom kjønnene, ikke engang hva høyde angår.

Bruksområde[rediger | rediger kilde]

Silkemynde er først og fremst en familie- og utstillingshund, men om den godkjennes som rase vil den også kunne konkurrere i lure coursing og annen hundesport. I USA har man alt en slik klubb, som gjør det mulig å konkurrere med silkemynder Arkivert 1. november 2005 hos Wayback Machine..

Silkemynde anvendes flittig i USA som servicehund, framfor alt av bevegelseshemmede. Rasen brukes også som førerhund for blinde og svaksynte og som terapihund.

Lynne og væremåte[rediger | rediger kilde]

Den regnes som svært godlynt og snill, og skal være flink med barn og andre dyr.

Annet[rediger | rediger kilde]

Rasen er ikke klassifisert internasjonalt av FCI, men Slovenias kennelklubb, som er et medlemsland, har som første land i verden anerkjent den som egen rase der den går i Grupp 10. Svensk Kennel Klubb tillater dessuten nå avl med rasen blant sine medlemmer.

Silkemynde var den første hunderasen i verden som fikk sitt genom (DNA) totalt kartlagt. DNA fra samtlige silkemynder i hele verden ble sendt til UC Davies University Arkivert 29. august 2005 hos Wayback Machine. i Californa.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]