Isla de la Juventud

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Isla de la Juventud

Våpen

Kart over Isla de la Juventud

LandCubas flagg Cuba
StatusSærkommune
Ligger vedDet karibiske hav
Adm. senterNueva Gerona
Areal2 419,27 km²
Befolkning86 637 (2004)
Bef.tetthet35,81 innb./km²
Høyde o.h.20 meter
Nettsidewww.gerona.inf.cu/
Kart
Isla de la Juventud
21°45′N 82°51′V

Isla de la Juventud (spansk for ungdomsøya) er den største av Cubas øyer, etter selve Cuba. Områdets areal, inklusive omkringliggende "cayos", utgjør 3 056 km².

Hovedøya utgjør 2 200 km² (Omtrent som Vestfold fylke) og ligger ca. 100 km sydøst for det nærmeste punkt på Cuba. Øya ligger nesten rett syd for Havanna og er en særegen provins (municipio especial) under provinsen Havanna. Øyas offisielle navn inntil 1978 var Isla de Pinos (Furuøya).

Isla de la Juventud er den største av de ca. 350 øyene i Canarreos Archipelago.

Befolkningen var på 86 559 i år 2000.

Den største byen er Nueva Gerona (ca. 37 000 innbyggere – etablert i 1830) på den nordre delen av øya, hvor også havneanløpet er. Her ligger også øyas eneste bensinstasjon. Den nest største byen er Santa Fe (La Fe) omtrent midt på øya.

Øya har også blitt kjent som Isla de Cotorras ("Papegøye-øya") og Isla de Tesoros ("Skatteøya") ved forskjellige anledninger. I daglig cubansk tale er den også bare betegnet som La Isla.

Historie[rediger | rediger kilde]

Lite er kjent om øyas tidlige historie, men i et huleområde nær «Punta del Este» stranden (på sydøstspissen av øya) er 235 hulemalerier utført av tidligere innbyggere på øya. Maleriene skal være ca. 2800 år gamle.

De opprinnelige innbyggerne kalte øya for «Siguanea».

Columbus' andre reise

Øya ble først kjent for europeere ved Christofer Columbus' andre reise til «Den nye verden». I juni 1494 gikk Columbus i land på øya. Han kalte øya for La Evangelista og krevde rettighetene for øya til Spania.

Øya er også kjent som tilholdssted for pirater. Både Francis Drake, John Hawkins, Thomas Baskerville og Henry Morgan hadde tilhold på øya. Det er teorier om at både Treasure Island (Skatten på sjørøverøya) av Robert Louis Stevenson og Peter Pan av James Matthew Barrie er skrevet med utgangspunkt i denne øya.

Etter den Spansk-amerikanske krigen (18881898), måtte Spania frasi seg alle rettigheter til Cuba, men denne øya var ikke nevnt i den såkalte Paris-avtalen, og dette førte til strid mellom USA og det uavhengige Cuba om rettighetene til øya. I 1907 besluttet USAs høyesterett at øya ikke tilhørte USA. Det ble inngått en avtale mellom Cuba og USA om øya i 1925.

Øya var sparsomt befolket inntil ca. 1950. I 1953 hadde øya ca. 15 300 innbyggere. På 1960- og 1970-tallet økte innbyggertallet drastisk, da det ble bygget flere videregående skoler for unge cubanere her. Derfor skiftet også øya offisielt navn i 1978 fra «Isla de Pinos» til «Isla de la Juventud» (ungdomsøya).

Geografi[rediger | rediger kilde]

Map

Den nordlige og østlige delen av øya er lavland med gode landbruksområder. Fra midten av øya og et stykke vestover er det kupert område med fjellpartier. Høyeste punkt er «La Canada» (303 moh.). Den søndre delen (ca. 1/3 av øya) er sumpområder med mangroveskog. Hele dette området er erklært som naturreservat. Langs det meste av kysten forøvrig er det også sumpområder.

Det er også spor av vulkansk aktivitet på den vestre del av øya.

Økonomi[rediger | rediger kilde]

I nord og øst er det landbruksområder, hvor det dyrkes vesentlig citrusfrukter og bananer. Mye av øya er dekket av furuskog, som er utgangspunktet for tømmerindustri.

Det foregår også et omfattende fiskeri fra øya, og den er kjent for sine skalldyrforekomster.

Foreløpig er turismen lite fremtredende på øya, men det finnes hoteller med gode sandstrender (f.eks. Bibijagua Beach – nordøst for Nueva Gerona, og ved Playa Roja – på vestkysten). Det er også muligheter for godt organisert privat overnatting og forpleining.

Sumpområde på den sydlige del av øya - typisk krokodilleområde

I syd er det krokodillefarmer.

Adkomst og transport[rediger | rediger kilde]

Det er to måter å komme til øya på.

  • Fly. Det er to flyplasser, hvorav den ene (Rafael) har tre daglige avganger til og fra Havanna.
  • Ferge. Sovjetiske hydrofoiler (kometas) og katamaraner trafikkerer fra Batabano på Cuba til øya. Turen tar fra 3 til 4 timer. Det er også en bilferge på den samme strekningen som tar ca. 6 timer.

Det er meget streng sikkerhetskontroll ved besøk på øya.

Øya har et forholdsvis godt utbygget veinett.

Klima[rediger | rediger kilde]

Klimaet er tropisk, men temperaturen påvirkes dog av en rekke vinder som blåser over øya. Middeldøgntemperaturen er ikke på noe tidspunkt av året under 23 grader celsius. Den tørre perioden er fra november til april. Regnsesongen er fra mai til oktober.

Fengsler[rediger | rediger kilde]

Prison Presidio Modelo, december 2005

Det gigantiske fengselet Presidio Modelo ble bygget av diktatoren Gerardo Machado i perioden 19261931, etter mønster fra et fengsel i Illinois, USA. Fengselet rommet 6000 fanger.

Etter at Fulgencio Batista kom til makten ved et statskupp på Cuba i 1952 ble bl.a. Fidel Castro holdt som fange her fra 1953 til 1955, etter at han hadde ledet et mislykket forsøk på maktovertakelse.

Presidio Modelo er nå nedlagt og forfalt som fengsel, men den imponerende administrasjonsbygningen brukes som skole og forskningssenter for unge kommunister. Fengselet er erstattet av moderne fengsler på andre deler av øya.

Disse er: (MPS= maksimal sikkerhet; MIS = minimum sikkerhet; COR = korreksjonsfengsler):

  • Prison El Guayabo (MIS)
  • Center for Reeducation of Minors (COR)
  • Correctional Los Colonos (COR)
  • Paquito Rosales Cueto (1 y 11) (COR)
  • Prison la 60 (Columbia) (COR)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]