Hopp til innhold

Sancti Spíritus (provins)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sancti Spíritus

Kart over Sancti Spíritus

LandCubas flagg Cuba
StatusProvins (provincia)
Adm. senterSancti Spíritus
Areal6 736 km²
Befolkning462 300
Bef.tetthet68,63 innb./km²
Kart
Sancti Spíritus
21°56′02″N 79°26′38″V

Sancti Spiritus-provinsen ligger omtrent midt på Cuba, og grenser til provinsene Villa Clara og Cienfuegos i vest, Floridastredet i nord, provinsen Ciego de Avila i øst og Det karibiske hav i sør.

Provinshovedstaden Sancti Spiritus (La Ciudad de Sancti Spiritus) var en av de første femten landsbyene som de spanske conquistadorene grunnla på Cuba på 1500-tallet, og på samme måte som Cienfuegos i provinsen Cienfuegos, har bykommunen gjort mye for å ivareta bygninger og historiske minnesmerker fra kolonitiden.

Provinsen har i alt åtte kommuner.

Landskapet er variert. Her skifter det fra savannesletter til fjellene Bamburanao og Meneses-Cueto i de sentrale og nordlige deler av provinsen, Fomento-åsene i de sentrale og vestlige deler av provinsen og fjellkjeden Escambray i sør. Sett under ett ligger 29 % av provinsens areal 100 meter over havet. Høyeste fjelltopp er Pico de Potrerillo (931 meter) i nærheten av byen Trinidad i sør. Noen av Cubas største elver ligger i provinsen og er viktig for vannforsyningen både i egen provins og i deler av naboprovinsene.

Befolkning

[rediger | rediger kilde]

Folketallet var på 462.300 innbyggere ved folketellingen i år 2000, og kjønnsfordelingen var på 50,8 % menn og 49,2 % kvinner. Om lag 70 % av innbyggerne bor i byer og dermed lå provinsen omtrent på landsgjennomsnittet som var på 75 % i år 2000.

Næringsliv

[rediger | rediger kilde]

I næringslivet synes landbruk å dominere og det dyrkes en god del kaffe i tillegg til grønnsaker og frukt. Turismen synes å være beskjeden, men også i denne provinsen er reiselivsnæringen i utvikling. Likevel er størstedelen av provinsen i startfasen av turisme som næring. Sammenliknet med Varadero i provinsen Matanzas er Sancti Spiritus-provinsen ennå turistmessig jomfruelig.

Opplevelser

[rediger | rediger kilde]
Trinidad (Cuba)

Provinsen er særdeles rik på historie. I sør og vel 9 mil fra Cienfuegos, ligger Trinidad [1] som ble grunnlagt i 1514 av Diego Velázquez de Cuéllar for å tjene som base for ekspedisjoner til resten av Mellom-Amerika. Det sies at sjørøvere senere tok byen fra spanjolene. Her fristet selvsagt de spanske seilskipene som fraktet gull fra Mexico til Spania, og som valgte en sørlig kurs for å unngå engelske kaprere i Florida-stredet. På samme måte som Røros står Trinidad under vern av UNESCO for sin unike arkitektur og kulturelle verdi.

I nord ligger byen Yaguajay som revolusjonshelten, comandante Camilo Cienfuegos, erobret og dermed sikret flankene for Che Guevaras angrep på byen Santa Clara i revolusjonens sluttfase i desember 1958. Og i midten ligger selvsagt Sancti Spiritus med sin egen unike historie om conquistadorenes glanstid på 1500-tallet.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]

Nettside til Trinidad By (spansk)