Sancti Spíritus (provins)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sancti Spíritus

Kart over Sancti Spíritus

LandCubas flagg Cuba
StatusProvins (provincia)
Adm. senterSancti Spíritus
Areal6 736 km²
Befolkning462 300
Bef.tetthet68,63 innb./km²
Kart
Sancti Spíritus
21°56′02″N 79°26′38″V

Sancti Spiritus-provinsen ligger omtrent midt på Cuba, og grenser til provinsene Villa Clara og Cienfuegos i vest, Floridastredet i nord, provinsen Ciego de Avila i øst og Det karibiske hav i sør.

Provinshovedstaden Sancti Spiritus (La Ciudad de Sancti Spiritus) var en av de første femten landsbyene som de spanske conquistadorene grunnla på Cuba på 1500-tallet, og på samme måte som Cienfuegos i provinsen Cienfuegos, har bykommunen gjort mye for å ivareta bygninger og historiske minnesmerker fra kolonitiden.

Provinsen har i alt åtte kommuner.

Landskapet er variert. Her skifter det fra savannesletter til fjellene Bamburanao og Meneses-Cueto i de sentrale og nordlige deler av provinsen, Fomento-åsene i de sentrale og vestlige deler av provinsen og fjellkjeden Escambray i sør. Sett under ett ligger 29 % av provinsens areal 100 meter over havet. Høyeste fjelltopp er Pico de Potrerillo (931 meter) i nærheten av byen Trinidad i sør. Noen av Cubas største elver ligger i provinsen og er viktig for vannforsyningen både i egen provins og i deler av naboprovinsene.

Befolkning[rediger | rediger kilde]

Folketallet var på 462.300 innbyggere ved folketellingen i år 2000, og kjønnsfordelingen var på 50,8 % menn og 49,2 % kvinner. Om lag 70 % av innbyggerne bor i byer og dermed lå provinsen omtrent på landsgjennomsnittet som var på 75 % i år 2000.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

I næringslivet synes landbruk å dominere og det dyrkes en god del kaffe i tillegg til grønnsaker og frukt. Turismen synes å være beskjeden, men også i denne provinsen er reiselivsnæringen i utvikling. Likevel er størstedelen av provinsen i startfasen av turisme som næring. Sammenliknet med Varadero i provinsen Matanzas er Sancti Spiritus-provinsen ennå turistmessig jomfruelig.

Opplevelser[rediger | rediger kilde]

Trinidad (Cuba)

Provinsen er særdeles rik på historie. I sør og vel 9 mil fra Cienfuegos, ligger Trinidad [1] som ble grunnlagt i 1514 av Diego Velázquez de Cuéllar for å tjene som base for ekspedisjoner til resten av Mellom-Amerika. Det sies at sjørøvere senere tok byen fra spanjolene. Her fristet selvsagt de spanske seilskipene som fraktet gull fra Mexico til Spania, og som valgte en sørlig kurs for å unngå engelske kaprere i Florida-stredet. På samme måte som Røros står Trinidad under vern av UNESCO for sin unike arkitektur og kulturelle verdi.

I nord ligger byen Yaguajay som revolusjonshelten, comandante Camilo Cienfuegos, erobret og dermed sikret flankene for Che Guevaras angrep på byen Santa Clara i revolusjonens sluttfase i desember 1958. Og i midten ligger selvsagt Sancti Spiritus med sin egen unike historie om conquistadorenes glanstid på 1500-tallet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Nettside til Trinidad By (spansk)