Hopp til innhold

Matanzas (provins)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Matanzas

Våpen

Kart over Matanzas

LandCubas flagg Cuba
StatusProvins (provincia)
Adm. senterMatanzas
Areal11 978 km²
Befolkning662 000
Bef.tetthet55,27 innb./km²
Nettsidewww.atenas.inf.cu/
Kart
Matanzas
23°03′04″N 81°34′31″V

Matanzas er en av provinser. Den grenser i vest mot provinsen Havanna, i nord mot Floridastredet, i øst mot Villa Clara, i sørøst mot Cienfuegos og i sør mot Det karibiske hav. Matanzas er den flateste provinsen på Cuba. Høyeste ås ligger sør og er ikke høyere enn 389 meter over havet. Andre åser ligger i den nordvestlige delen av Matanzas, i grenseområdet til provinsen Havanna.

Matanzas betyr «massedrap». Navnet stammer fra tragedien som fant sted i dette området da spanske conquistadorer massakrerte Cubas siste indianerstamme som gjorde motstand mot spanjolene . I provinshovedstaden Matanzas har cubanerne reist en stor statue av høvding Hatuey (som imidlertid førte sin motstandskamp i Sierra Maestra-området) til minne om urbefolkningen som den spanske kolonimakten utryddet på 1500-tallet.

En annen historisk milepæl i Matanzas, er Grisebukta på sydkysten. Grisebukta ble invadert av CIA og tilhengere av Fulgencio Batista i 1961, og denne invasjonen var en vesentlig årsak til at cubakrisen inntraff i 1962.

Befolkning[rediger | rediger kilde]

Provinsen har 14 kommuner og et samlet areal på 11 978 km². Folketallet var i år 2000 på 662 000 personer og en folketetthet på 55 innbyggere per km². Kjønnsfordelingen var i 2000 på 50,3 % menn og 49,7 % kvinner. Vel 81 % av innbyggerne bor i provinsens byer.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Matanzas har flate marker samt et klima og jordsmonn som passer godt for dyrkning av sukkerrør. Det øvrige næringslivet preges av avledede næringer som for eksempel mekanisk industri og sukkerforedling. I de siste 15 årene har imidlertid turismen økt i omfang og er trolig i ferd med å passere landbruket på såvel sysselsetting som eksportinntekter. Standparadiset Varadero ligger helt nord i provinsen med sin 2 mil lange, hvite sandstrand og sine over 50 luksushoteller. På 1930-tallet og fram til revolusjonen i 1959 var Vardero også et 'hot' feriested for amerikanske mafialedere. Eksempelvis var Chichago-bossen Al Capone en hyppig feriegjest.

Cubansk krokodille i Ciénaga de Zapata

Opplevelser[rediger | rediger kilde]

Varadero passer for turister som ønsker sol, strand og musikk fra et noen av de beste musikerne på Cuba. Men provinsen har også mye annet å vise fram. På sørkysten ligger sumpområdet Ciénaga de Zapata som er det største i sitt slag i Karibien. Området preges av mangrovetrær, rikt fugleliv og et biologisk mangfold for øvrig. Av denne grunn er 10.499 km² av området blitt erklært som naturreservat og således beskyttet mot ytre inngrep.

Det finnes en god del alligatorer i Ciénaga de Zapata og på alligatorfarmenes restauranter i utkanten av sumpene, kan besøkende sette tennene i digre alligatorbiffer. Liker man å trekke tropisk ørret av det virkelig store slaget, er Hanabanilla i innlandet på sydkysten umulig å komme utenom.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Nettside til provinsen Matanzas (spansk)