Hopp til innhold

Guantánamo (provins)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Guantánamo

Kart over Guantánamo

LandCubas flagg Cuba
StatusProvins (provincia)
Adm. senterGuantánamo
Areal6 167 km²
Befolkning507 118
Bef.tetthet82,23 innb./km²
Kart
Guantánamo
20°08′00″N 75°12′00″V

Guantánamo er en provins i det sydøstlige Cuba. Provinsens hovedstad er byen Guantánamo, andre større steder i provinsen omfatter Baracoa og El Salvador.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Provinsen ligger kun 50 kilometer unna Haiti, noe som er nære nok til å kunne se lysene på andre siden av sundet på klare netter.

Guantánamo domineres av fjellkjeden Sierra de Cristal, som også deler landskapet og klimaet i to distinkte deler. Nordsiden av fjellene har mye vind og nedbør, mens sørsiden har et beskyttet, varmt klima. Nord for fjellene er vegetasjonen dominert av regnskog, mens områdene i sør er langt tørrere.

Rundt 13 km syd for byen Guantánamo ligger Guantánamobukta, en bukt kjent som tilholdssted for den amerikansk marinebasen Guantanamo Bay Naval Station.

Historie[rediger | rediger kilde]

Guantánamos arkitektur og kultur er spesiell sammenlignet med resten av landet. De opprinnelige nybyggerne her kom fra Catalonia. Siden har området vært okkupert av Storbritannia i en 40-årsperiode, noe som gjorde at Guantánamo fikk en del skotske og irske immigranter. Etter at Frankrike ble tvunget til å gi opp Haiti i 1805 fulgte også 35 000 franskmenn med, noe som har satt sitt preg på provinsen.

Demografi[rediger | rediger kilde]

Provinsen Guantánamo har 510 706 innbyggere (2004). Den dekker et areal på 6,168 km², noe som gir en befolkningstetthet på 82.8/km².