Cienfuegos (provins)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Cienfuegos

Våpen

Kart over Cienfuegos

LandCubas flagg Cuba
StatusProvins (provincia)
Ligger vedDet karibiske hav
Oppkalt etterCamilo Cienfuegos
Adm. senterCienfuegos
Areal4 178 km²
Befolkning396 700
Bef.tetthet94,95 innb./km²
Kart
Cienfuegos
22°08′44″N 80°26′11″V

Cienfuegos grenser til provinsen Matanzas i nord, Villa Clara i nordøst, Sancti Spiritus i øst og Det karibiske hav i sør, [1] Provinshovedstaden – Cienfuegos – regnes som en av de vakreste byer på Cuba med sine mange praktbygninger i fransk kolonistil. Oversatt til norsk betyr Cienfuegos de «hundre lys».

Provinsen har 8 kommuner og dekker et areal på 4.178 km². Det flate savannelandskapet dominerer og bare 15 % av arealet ligger på over 100 meter over havets overfalte. Hovedsakelig finnes høylandet i de sørøstlige deler av provinsen med fjellkjeden Escambray.

Befolkning[rediger | rediger kilde]

Folketallet i provinsen var ved folketellingen i år 2000 på 396.700 innbyggere. På samme tidspunkt var kjønnsfordelingen på 50,5 % menn og 49,5 % kvinner, og vel 81 % av befolkningen bor i byer. Befolkningen stammer i vesentlig grad fra spanske og franske immigranter. I alt 37 steder er klassifisert som byer, men den desidert største er provinshovedstaden Cienfuegos med sine vel 150.000 innbyggere. Her ligger også universitetet som i hovedsak gir undervisning i tekniske fag og dels i språk. Det er derfor ikke sjeldent at man kan støte på studenter fra Skandinavia som (som regel) tar ulike kurs i spansk.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Provinsen står sterkt innenfor fiske og fiskeforedling. Andre næringsveier er i første rekke handel der fiskeflåte og skipsfart for øvrig står sentralt. Videre kommer landbruksproduksjon (især kaffe og sukker) og turisme, og hotellene i Cienfuegos står på ingen måte tilbake for det man kan finne i Havanna.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Nettside til Cienfuegos By (spansk)