Cienfuegos (provins)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Cienfuegos
Flamencos, Laguna de Guanaroca, Cuba.jpg

Våpen

Kart over Cienfuegos

LandCuba Cuba
StatusProvins (provincia)
Oppkalt etterCamilo Cienfuegos
Adm. senterCienfuegos
TidssoneUTC-05:00
Areal4 178 km²
Befolkning396 700
Bef.tetthet94,95 innb./km²

Cienfuegos
22°08′44″N 80°26′11″V

Cienfuegos grenser til provinsen Matanzas i nord, Villa Clara i nordøst, Sancti Spiritus i øst og Det karibiske hav i sør, [1] Provinshovedstaden – Cienfuegos – regnes som en av de vakreste byer på Cuba med sine mange praktbygninger i fransk kolonistil. Oversatt til norsk betyr Cienfuegos de «hundre lys».

Provinsen har 8 kommuner og dekker et areal på 4.178 km². Det flate savannelandskapet dominerer og bare 15 % av arealet ligger på over 100 meter over havets overfalte. Hovedsakelig finnes høylandet i de sørøstlige deler av provinsen med fjellkjeden Escambray.

Befolkning[rediger | rediger kilde]

Folketallet i provinsen var ved folketellingen i år 2000 på 396.700 innbyggere. På samme tidspunkt var kjønnsfordelingen på 50,5 % menn og 49,5 % kvinner, og vel 81 % av befolkningen bor i byer. Befolkningen stammer i vesentlig grad fra spanske og franske immigranter. I alt 37 steder er klassifisert som byer, men den desidert største er provinshovedstaden Cienfuegos med sine vel 150.000 innbyggere. Her ligger også universitetet som i hovedsak gir undervisning i tekniske fag og dels i språk. Det er derfor ikke sjeldent at man kan støte på studenter fra Skandinavia som (som regel) tar ulike kurs i spansk.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Provinsen står sterkt innenfor fiske og fiskeforedling. Andre næringsveier er i første rekke handel der fiskeflåte og skipsfart for øvrig står sentralt. Videre kommer landbruksproduksjon (især kaffe og sukker) og turisme, og hotellene i Cienfuegos står på ingen måte tilbake for det man kan finne i Havanna.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Nettside til Cienfuegos By (spansk)