Pinar del Río

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Pinar del Río
Pinar del Río

Våpen

Kart over Pinar del Río

LandCuba Cuba
StatusProvins (provincia)
Grunnlagt1669
Adm. senterPinar del Río By
TidssoneUTC-05:00
Areal10 904,03 km²
Befolkning726 574 (2012)
Bef.tetthet66,63 innb./km²
Høyde over havet61±1 meter
NettsideNettside

Pinar del Río
22°24′44″N 83°40′19″V

Pinar del Río er den vestligste provinsen på Cuba. Jordsmonnet og klimaet her regnes for å være det beste for tobakksdyrking i hele verden, og en rekke av Cubas absolutt fineste sigarer kommer fra nettopp denne provinsen.

Provinsen har et storslått landskap med en rekke små åser i lavlandet, Cubas største korallrev og lave tåkeskyer mellom åsene og over markene om morgenen som gir landskapet et skjær av tropisk ro. Colombus skal en gang ha sagt at hvis paradiset på jord skulle finnes noe sted, måtte det ligge i Pinar del Rio.

Befolkning[rediger | rediger kilde]

Provinsen består av 14 kommuner. I år 2000 bodde det rundt 740.000 mennesker i provinsen. De største byene er San Cristóbal, (ca. 26 000 innbyggere), Consolación del Sur (ca. 25 000 innbyggere), Los Palacios (ca. 20 000 innbyggere), San Juan y Martínez (12 000 innbyggere) og Viñales med ca. 10 000 innbyggere.

Utsikt fra «Hotel Jazmines in Viñales»

Ulikt landsdistriktene i Norge, der kjønnsfordelingen er temmelig skjev med et overskudd av menn, bor det omtrent like mange kvinner som menn i Pinar del Rio. Går man ned på kommunenivå vil man likevel se at kvinnene søker mot byene. Omtrent 64 % av befolkningen bor i byene i Pinar del Rio, og provinsen har vel 68 innbyggere pr. km².

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Landbruket er den viktigste næringen, med produksjon av tobakk, ris, sukker, frukt og grønnsaker. Når det gjelder industri synes hermetikkindustri (frukt og grønnsaker) og produksjon av bygningsartikler å dominere. Folk i Havanna pleier å omtale Pinar del Rio som «Cubas hage», og folket i regionen som de mest rolige og sindigste menneskene på Cuba.

Korallrevet Cayo Levisa - på nordsiden av Pinar del Río - nesten det nærmeste punktet til USA

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]