Inverness lufthavn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Inverness lufthavn
Inverness Airport
Port-adhair Inbhir Nis
IATA: INV – ICAO: EGPE
Basisdata
FlyplasstypePublic
EierHighlands and Islands Airports Limited
OperatørHighlands and Islands Airports
BetjenerInverness
BeliggenhetDalcross
Åpnet1947
Høyde9 m / 31 ft
57°32′33″N 4°2′51″W
Rullebane(r)
Retning Lengde Banedekke
m ft
05/23 1 887 6 191 Asfalt
12/30 700 2 297 Asfalt
Nettside
Inverness Airport
Kart
Inverness lufthavn
57°32′33″N 4°02′51″V

Sjekk lokale AIP for siste oppdateringer

Inverness lufthavn (IATA: INVICAO: EGPE) (engelsk: Inverness Airport, skotsk gælisk: Port-adhair Inbhir Nis) er en internasjonal lufthavn som ligger ved Dalcross, syv nautiske mil (13 km) nordøst for byen Inverness i høylandet i Skottland. Lufthavnen er den viktigste porten for reisende til det nordlige Skottland, med et vidt spekter av ruter til Storbritannia og Irland, og charter- og fraktflyvinger til destinasjoner ellers i Europa. 703 408 passasjerer passerte gjennom lufthavnen i 2007.[1] Lufthavna eies av Highlands and Islands Airports Limited (HIAL) som eier de fleste regionale flyplassene i Skottland.

Historie[rediger | rediger kilde]

Flyplassen ble opprinnelig tatt i bruk av Royal Air Force under andre verdenskrig, og åpnet for sivil virksomhet i 1947. British European Airways, en av forløperne til British Airways (BA), begynte med regelmessige flyvninger til London Heathrow på midten av 70-tallet med en kombinasjon av Hawker Siddeley Trident jetfly og Vickers Viscount turbopropfly. På slutten av sytti- og begynnelsen av åttitallet var det to daglige avganger mellom Inverness og Heathrow, ruten opphørte imidlertid i 1983 på grunn av dårlig inntjening. Dan-Air overtok ruten, og tilbød tre avganger daglig, først med BAC 1-11 jetfly og så med Boeing 737-200 fra begynnelsen av nittitallet. På slutten av åttitallet prøvde Dan-Air også å utvide med ruter til Manchester og London Gatwick, dette ble imidlertid ingen suksess og rutene ble avbrutt.

Da Dan-Air ble kjøpt opp av British Airways i 1992 videreførte BA rutene i fem år til, og la til en fjerde daglig forbindelse like før de la ned rutene, til store lokale protester, høsten 1997. BA overførte forbindelsen til London Gatwick og betjente den gjennom sitt datterselskap BA Connect med lavkapasitets BAe 146. Da EasyJet for fullt kom inn i det britiske markedet, begynte daglige flyvinger til London Luton.

Andre destinasjoner og operatører kom siden til, særlig etter 2003 da HIALs markedsføring ble understøttet av midler til ruteutvikling fra Scottish Executive. Forbindelsen med London heathrow ble tatt opp igjen i 2004 av bmi British Midland men lagt ned igjen i mars 2008, ifølge selskapet grunnet økende utgifter ved Heathrow.

Internasjonale ruter har aldri vært suksessfulle. British Airways prøvde i 1990 en lørdagsrute til Bergen via Kirkwall og Sumburgh, men den ble trukket tilbake etter kort tid. KLM hadde daglige avganger til Amsterdam via Edinburgh i 1997, men også dette opphørte etter noen få måneder. I 2001 begynte ScotAirways med flyvinger til Amsterdam, disse ble innstilt som følge av nedgangen i flytrafikk etter terrorangrepet 11. september 2001. Det nå nedlagte Snowflake (et lavkostnads datterselskap av SAS) prøvde to ukentlige avganger til Stockholm sommeren 2004, denne ruten ble trukket tilbake etter kort tid på grunn av manglende etterspørsel.

Sommeren 2009 er det planlagt en ny rute til Düsseldorf, operert av Lufthansa CityLine, et datterselskap av Lufthansa.

Flyselskap og ruter[rediger | rediger kilde]

Flybe har overtatt rutene til BA Connect. Det er i dag det selskapet som har flest flyvinger fra Inverness lufthavn, inkludert forbindelse til London Gatwick tre ganger daglig.

Faste ruter[rediger | rediger kilde]

Charterflyvinger[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]