Hopp til innhold

Stornoway

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Stornoway
Skotsk gælisk: Steòrnabhagh
Fra havnen i Stornoway
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landSkottlands flagg Skottland
Region:Ytre Hebridene
Trad. grevskap:Ytre Hebridene
StatusBy (Burgh)
PostnummerHS1
Retningsnummer01851
Befolkning8 038 (2014)
Postkode:HS1
Kart
Stornoway
58°12′32″N 6°23′13″V

Stornoway (skotsk-gælisk: Steòrnabhagh) er en by på øya Lewis og Harris i Ytre Hebridene. Byen er administrasjonssenteret for regionen Ytre Hebridene og har rundt en tredel av den samlede befolkningen i denne. Byen er også sete for den folkevalgte forsamlingen for Ytre Hebridene, Comhairle nan Eilean Siar.

Byen er også regionens viktigste havn, og har også en rekke viktige utdannelsesinstitusjoner. Det bor rundt 8 000 mennesker her,[1] noe som gjør byen til den største byen på Ytre Hebridene. Rundt en tredjedel av befolkningen på øya bor i byen og det verdslige sognet Stornoway, som også omfatter en rekke landsbyer i nærheten.

Stornoways økonomi er basert på en blanding av tradisjonell sysselsetting som fiske, jordbruk og tilvirking av tøy som Harris Tweed, og moderne sysselsetting som turisme, oljeindustri og digitale kommunikasjoner.[2]

En særegen tradisjon har vært streng praktisering av den kristne sabbat på søndager, men utviklingen har ført til at søndagen på Lewis er i dag mindre forskjellig fra søndager på de andre øyene eller på det skotske fastlandet. Byen ble grunnlagt av nordmenn i vikingtiden, det vil si tidlig på 800-tallet, grunnet at havnen lå i ly. Det moderne navnet Stornoway er en forvanskning av det norrøne navnet Stjórnavágr («Stjernevågen»), som antagelig var en referanse til skipsnavigering, på engelsk forklart som «steering bay» («styringsbukta»).[2][3]

Befolkning

[rediger | rediger kilde]

Øyas befolkning er hovedsakelig konsentrert rundt byen, som er den eneste byen med status som burgh på de Ytre Hebridene.[4] Byen er også den tredje største i det skotske høylandet etter Inverness og Fort William. Stornoway med tilhørende, omkringliggende landsbyer utgjør samlet en befolkning på rundt 12 000.

Transport

[rediger | rediger kilde]

Fergeselskapet Caledonian MacBrayne opererer en fergeforbindelse til Ullapool på fastlandet, og denne overfarten tar 2 timer og 45 minutter. Fra Stornoway lufthavn (IATA: SYYICAO: EGPO), 3,7 km øst for byen[5] flyr Eastern Airways til Aberdeen og Flybe, operert av Loganair, flyr til Benbecula, Edinburgh, Glasgow og Inverness. Lufthavnen er også base for et kystvakt-helikopter Sikorsky S-92.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Stornoway Profile - May 2014», Highlands & Islands Enterprise.
  2. ^ a b «Stornoway Isle of Lewis» Arkivert 13. desember 2007 hos Wayback Machine., Stornoway-lewis.co.br
  3. ^ «Stornoway» Arkivert 3. mai 2016 hos Wayback Machine., Virtual Hebrides
  4. ^ «Number of residents and households on all inhabited islands» (PDF). General Register Office for Scotland. 28. november 2003. Arkivert fra originalen (PDF) 27. september 2007. Besøkt 13. august 2013. 
  5. ^ «Stornoway - EGPO». Arkivert fra originalen 27. mars 2012. Besøkt 10. april 2019. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]