Hopp til innhold

Hvalstad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hvalstad
LandNorges flagg Norge
FylkeViken
KommuneAsker
Postnummer1395
Befolkning2002[a] (2005)
Kart
Hvalstad
59°51′32″N 10°27′43″Ø

Hvalstad sett fra toppen av Skaugumsåsen. Lengst bak i bildet kan man skimte Holmen ved Oslofjorden, samt Holmensenteret
Hvalstad sett fra toppen av Skaugumsåsen
Hvalstad med stasjonen i bakgrunnen. Lenger bak til høyre på bildet ligger Hvalstad gård med ridebanen og dammen på jordet langs Kirkeveien

Hvalstad er et delområde i Asker kommune, som ligger ved foten av Skaugumsåsen. Hvalstad har litt over 2000 innbyggere. Folketallet har omtrent doblet seg siden 1970-tallet. Hvalstad stasjon ligger 20 kilometer fra Oslo sentrum og ligger 64 meter over havoverflaten. På Hvalstad er det cirka 900 husstander. Hvalstads befolkning består av cirka 4 % av Asker kommunes innbyggertall.

Hvalstad ligger flott til med umiddelbar nærhet til naturen. Det er flere turstier i området, og de blir brukt flittig. Mest populært er det å gå til topps på Skaugumsåsen, en tur på rundt to timer.

Asker museum

[rediger | rediger kilde]

Asker museum ligger på Hvalstad. Det tar omtrent 10-15 minutter å spasere fra stasjonen og til muséet. Asker museum har et mangfold av kunstneriske opplevelser å tilby. Asker Museum skal være en kilde til kunnskap, forståelse og inspirasjon og har skiftende kunst- og kunsthistoriske utstillinger. Asker Museum er kunstnerhjemmet til Otto og Tilla Valstad som slekten til familien Hvalstad er oppkalt etter. Muséet var en gave til kommunen fra Otto og Tilla Valstad etter deres død. Kommunen fikk da utallige gjenstander og bygninger som de hadde samlet sammen gjennom mange år. Museet ligger i den såkalte «Kunstnerdalen». Labråten, som ligger et steinkast fra museet, er det tidligere hjemmet til Otto og Tilla Hvalstad. Kunstnerparet bodde i huset fra 1898 og fram til 1934. Labråten er åpent for publikum.

Hvalstad Vel

[rediger | rediger kilde]

Vellet på Hvalstad har ansvar for å drive med sosiale aktiviteter for innbyggerne på Hvalstad. De har ansvar for å ivareta beboernes behov. De arrangerer forskjellige sosiale sammenkomster som tenning av julegran og lignende.

Skoler og barnehager

[rediger | rediger kilde]

Hvalstad skole har rundt 400 elever. Skolen er tegnet av Arkitektgruppen Lille Frøen, stod ferdig i 1999 og huser 1 – 7.trinn.

Torstad ungdomsskole ble bygget på 1960-tallet og er senere blitt sterkt ombygget og renovert. Det nye bygget stod klart til skolestart høsten 2007. Elevene på Hvalstad, Billingstad og Hofstad skole begynner som oftest på Torstad ungdomsskole.

Det er flere barnehager på Hvalstad: Hvalstad Barnepark, Solstad barnehage, Rudolf Steiner barnehagen og Hvalstad barnehage.

Jernbanestasjon

[rediger | rediger kilde]

Hvalstad stasjon ligger sentralt på Hvalstad. Det har opp gjennom årene vært hele 3 stasjoner på Hvalstad. Den første ble bygget med Georg Andreas Bull som arkitekt da den smalsporede Drammenbanen stod ferdig i 1872.

I forbindelse med fjerningen av den store treviadukten over Hvalstaddalen, ble det bygget en ny linje og en ny stasjon stod ferdig i 1915 med Jens Flor som arkitekt. I dag er stasjonsbygningen malt gul og blir brukt som dyreklinikk.

I forbindelse med utvidelsen til dobbeltspor, ble det bygget en ny stasjonsbygning i 1962 med J. Kristiansen som arkitekt. Stasjonen var pyntet opp innvending med et stort bilde malt av elevene på Billingstad skole i 1988. Bildet ble fjernet i forbindelse med oppussingen av stasjonen i 2013. Tidligere hadde også stasjonen kiosk/gatekjøkken som blant annet tilbød videoutleie.

Naboområder

[rediger | rediger kilde]

Hvalstad ligger nær mange andre små boligområder i Asker: Billingstad,Skaugum, Vakås og Holmen. Disse områdene har lett for å gli over i hverandre. Holmen er et område som ligger ved Oslofjorden, og her er det blant annet en relativt stor båthavn og et kjøpesenter, Holmensenteret. I tilknytting til senteret ligger i tillegg Holmen Tennis, et av Norges største tennisanlegg, og Holmen Turn.

Hvalstad I.L

[rediger | rediger kilde]

Hvalstad I.L er en idrettsklubb som holder til i området. Klubben ble opprettet i 2003, men først i oktober 2004 godkjente Hvalstad I.L som eget idrettslag og ble medlem i Norges Idrettsforbund ved Akershus Idrettskrets. Mange av hvalstadbeboerne er benytter seg av tilbudet. Aktivitetene er bygd opp rundt elever på Hvalstad skole og andre som har tilknytning til Hvalstad skole eller Hvalstad Vel. Fotballaget holder til på Hvalstad skoles fotballbane. Før opprettelsen av Hvalstad I.L fikk bla. barn på Hvalstad tilbud gjennom B.I.F (Billingstad Idrettsforening) og Holmen Idrettslag. I 2003 etter en periode med ønsker om idrettslag på Hvalstad ble Hvalstad I.L stiftet 20. desember 2003. Hvalstad skole og FAU måtte bli forespurt om deres holdning til det nye idrettslaget og de så på dette som svært positivt og viste stor interesse for denne saken. Til nå har klubben fått flere sponsorerer og i alt 9 fotballag er innmeldt til Norges Fotballforbund for spill rundt i Oslos Fotballkrets.

Aktiviteter for de ulike aldrene:

Ulike aldre har forskjellige tilbud. Barn får tilgang til bla. fotball, basket, ballek og masse mer. H.I.L arrangerer for ungdom innebandy, fotball, skøyter, trener og dommeropplæring m.m. Voksne tilbys stavgang, bordtennis,dans, joggegrupper og masse mer. Bueskyting tilbys for alle aldersgrupper. I bueskyting har man hevdet seg i Norgestoppen og har flere Norgesmester titler.

Bondegårder

[rediger | rediger kilde]

Det er fire bondegårder i området, hvor Hvalstad gård er den nærmeste. Gården ligger på åsryggen mellom Skaugumsåsen og Oslofjorden og har vært boplass helt fra eldre jernalder. Hovedbygningen er fra 1870 og er oppført i sveitserstil. Gårdens fjøs ble oppført i 1920, mens en ny driftsbygning ble bygget i 2000. På grunn av utallige besøk fra skoler og barnehager begynte gården som besøksgård i 2001. Gården har utsikt mot fjorden i syd og mot Skaugumsåsen i nord. Torstein og Bjørg Laupsa, som overtok driften fra Birger Laupsa i 1992, driver gården fortsatt.

På grensen til Holmen ligger Ravnsborg gård, som for det meste driver med drivhusdyrking. Hvalstad gård har i de senere år fått en ridebane på jordet langs Kirkeveien. Her er det også anlagt en dam.

Andre gårder som er i drift i området er Berger Gård og Torstad gård. Solstad og Skustad har ikke lenger egen drift.

Pikeskolen

[rediger | rediger kilde]

Pikeskolen ligger høyt og fritt opp mot Skaugumsåsen i rolige omgivelser. Den inngår i dag i Asker kommunes register over kulturminner. Bygningen ble oppført i tømmer på slutten av 1800-tallet som Hvalstad Sanatorium. I 1914 ble den kjøpt av Johannes Hartmann, og ble en del av Hartmanns Pensjonatskole. Den ble brukt til pikeinternat, og dette er opphavet til navnet Pikeskolen. På forsiden av huset var det en tennisbane, og mot nord en sidebygning med kjøkken. Driften opphørte i slutten av 1960-årene. Etter det ble bygget brukt til kontorer, inntil det i 2011 ble omgjort til leiligheter.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]