Ungdom
Denne artikkelen mangler kildehenvisninger, og opplysningene i den kan dermed være vanskelige å verifisere. Kildeløst materiale kan bli fjernet. |

Ungdom er tiden fra man slutter med å være barn til man er blitt voksen.
Det er vanlig å tidfeste dette til ten- årene, som begynner på tretten og slutter på nitten. Nyere lovverk gjør dette noe komplisert. Man er over kriminell lavalder når man fyller 15 år. Man kan i Den norske kirke ha konfirmasjon det året man fyller 15 år hvis man har hatt dåp og er medlem av Den norske kirke. Man kan stemme ved kirkevalg det året man fyller 15 år hvis man er medlem av Den norske kirke. Man er over seksuell lavalder når man fyller 16 år. Man kan begynne å øvelseskjøre med bil når man fyller 16 år hvis man har gjennomført trafikalt grunnkurs, men må være 18 for å få førerkort for bil. Man kan stemme ved stortings- og kommunevalg det året man fyller 18 år. For få år siden var det mulig å starte militærtjenesten før man var 18 år, men man fikk ikke kjøpe alkohol. Førerkort for lastebil og vogntog kan man ikke ta før man fyller 21 år. Førerkort for buss og tung motorsykkel kan man ta direkte erverv når man fyller 24 år, men unntak finnes. For å være verge for den som skal øvelseskjøre så må du være minst 25 år. Hele poenget med aldersgrense for personer i alderen 13-25 år er at det å bli voksen skal komme gradvis. Men den viktigste aldersgrense er myndighetsalder som er 18 år i Norge, når denne alderen er nådd så er du ansett som voksen etter Norges lover i Norge. Å være av myndig alder behøver ikke å bety at du er biologisk voksen, samtidig som å være biologisk voksen behøver ikke å bety at du er av myndig alder. I Norge så har ikke myndighetsalder alltid vært 18 år, den har variert med alt fra 20 år til 21 år til 25 år. I Norge er det ikke mange aldersgrenser over 20 år lenger. Aldersgrense for å kjøpe alkohol på over 0,8%, men under 22% er nå 18 år. Aldersgrense for å kjøpe alkohol med 22% og til og med 60% i Norge er nå 20 år. Ungdom er i alderen 10-17 år. Aldersgrense på 10 år settes slik fordi norske myndigheter tillegger barn rettigheter utover aldersgrense for filmer når barnet fyller 10 år. Rett nok får man betalt fravær fra jobb for å være hjemme med barn til det året barn fyller 12 år, men grensen mellom barn og ungdom bør gå der barnet får særskilte rettigheter, og derfor 10 år.
I sammenhenger der aldersinndelinger er vanlig, for eksempel innen kulturliv og handel, kan unge mennesker regnes som ungdom langt opp i 30-årene[trenger referanse], men det vil da være unge voksne.
Ungdomstid som særegen tidsperiode, er historisk sett et nytt begrep. I tidligere tider ble man regnet som voksen da man var konfirmert. Deretter skulle man i arbeid, gjerne i lære. Den nye velstanden i forrige århundre førte til at stadig flere unge ble gående i utdanning og fikk mere disponibel tid for seg selv. Gruppene av unge skilte seg etter hvert så mye ut at det ga mening å snakke om en ungdomskultur.