Hovmod

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
«Hovmod» (latin superbia) av Pieter Bruegel den eldre 1558 inngår i en serie om «de sju dødssyndene». Tegningen viser blant annet påfugl og speil, symboler på forfengelighet og overdreven stolthet.

Hovmod (på latin superbia) er overdreven stolthet og selvhevdelse med ringeakt for andre. Det motsatte er ydmykhet. Hovmod regnes som en av de sju dødssyndene i katolsk teologi.

Ordbakgrunn[rediger | rediger kilde]

Ordet hovmod kommer etymologisk fra det middelnedertyske ho(g)mod som betyr «høyt sinnelag».

Norske synonymer til hovmod er overlegenhet, selvopphøyelse, arroganse, overdreven stolthet eller selvfølelse.

Syn på hovmod i religion og kulturhistorie[rediger | rediger kilde]

Ikaros som ifølge gresk mytologi ville fly til sola, men brant vingene og styrtet i havet, er et klassisk symbol på hovmod.
Hovmod (ppride) illustrert i et engelsk manuskript fra 1400-tallet. Forfengelighet og stolthet er framstilt som en ung adelsmann i motetøy som endrer den kroppsfiguren Gud har gitt. Han bærer høy hatt, blå vams med puffermer og snørt midje, røde hoser, lange snabelsko og sverd. Mannen blir pint av to djevler.

I antikkens Hellas mente man at gudinnen Nemesis straffet selvhevdende handlinger som gikk over grensen for det passende (derav uttrykket nemesis om negative virkninger av hovmod).

Alle de store abrahamittiske religionene, det vil si jødedommen, kristendommen og islam, ser på hovmodet som et moralsk problem, fordi det er en synd mot de guddommelige forventninger til menneskene.

Innenfor den romersk-katolske kirke regnes hovmod for å være en av de såkalte sju dødssynder. I tillegg til hovmod er disse grådighet (avaritia), latskap (acedia), fråtseri (gula), misunnelse (invidia), vrede (ira), og begjær (luxuria). I de protestantiske kirker anses hovmod, som andre synder, å være en variant av grunnsynden: opprør mot Gud.

Et gammelt ordtak fra bibelen lyder på norsk «hovmod står for fall»,[1] i oversettelsen fra 2011 «hovmod [kommer] før fall».[2]. Ordspråket hevder at den som er hovmodig, er særlig utsatt for å falle fra sin posisjon og miste anseelse.

Hovmod framstilt i kunsten (eksempler)[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Artikkelen har ingen egenskaper for offisielle lenker i Wikidata