Defaitisme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Franske soldater på vei til krigsfangenskap i 1940

Defaitisme er overbevisningen om at kamp er nytteløs fordi en tror det ikke er mulig å vinne.[1] Ordet brukes gjerne om personer som argumenterer å gjøre militær motstand i krig er bortkastet, men det kan også brukes om andre situasjoner hvor en tror motstand mot en overmakt er meningsløs, for eksempel i sport eller politikk.

«Defaitist» har negative konnotasjoner, og brukes av de som ønsker fortsatt motstand som merkelapp for å kritisere som ønsker gi opp.

Defaitistiske holdninger kan ofte fungere som selvoppfyllende profetier: Hvis mange nok gir opp å gjøre motstand, enten det er i krig eller sport, vil motstanden svekkes og en risikerer å tape. Derfor er spredning av defaitistiske holdninger en velkjent og velbrukt propagandateknikk.

Ordet har nedsettende verdi og ble dannet i Frankrike under første verdenskrig til bebreidelse av lignende tendenser i egne rekker og oppfatninger som ønsket snarest mulig fred på bekostning av Frankrikes krigsmål. Det ble gjerne benyttet som referanse til russere som i sluttfasen av verdenskrigen ønsket å gi opp krigen mot Tyskland.[2] Ordet kommer fra fransk défaitisme, av défaite, «nederlag» og brukes nå også om tilsvarende holdninger generelt.[3][4]

Politisk defaitisme[rediger | rediger kilde]

Under første verdenskrig kom begrepet «revolusjonær defaitisme» også til å få en viss betydning gjennom Vladimir Lenin, som med dette ville hevde at proletariatet ikke kunne vinne i en kapitalistisk krig, men snarere dersom krigen kunne gjøres til borgerkrig og derigjennom til revolusjon.[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Søk etter defaitisme i Bokmålsordboka og Nynorskordboka eller i Det Norske Akademis ordbok  
  2. ^ «defeatism | Etymology of defeatism by etymonline». www.etymonline.com (engelsk). Besøkt 11. februar 2024. 
  3. ^ Se f.eks. begrepets historie under Defätismus, wissen.de: «Begrepet betyr ‘motløshet’, ‘svartsynthet’, ‘resignasjon’ og kommer opprinnelig fra en militær sammenheng hvor det viser til tvil om militær seier. Det franske ordet défaitisme betegner overbevisningen om å beseires militært. Det kommer av défaite ‘nederlag’ (fra det latinske de ‘bort’ + facere ‘gjøre’)», 24.10.2018.
  4. ^ Sammenlign Store norske leksikon, under defaitisme: «Uttrykket brukes også allment [...] først brukt i Frankrike under første verdenskrig [...]», 24.10.2018.
  5. ^ Appignanesi, Richard (1977) Lenin For Beginners, s. 118. Writers and Readers Cooperative, London. ISBN 0906386039.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]