Hybris

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Hybris (fra gammelgresk ὕβρις) er et etisk uttrykk med sine røtter i gresk mytologi, og som i moderne dagligtale gjerne brukes synonymt i noe forskjellige, skjønt beslektede, betydninger, som overdreven tross, hovmod, overmot, storhetsvanvidd, brutalitet, uforskammethet. Menneskelige handlinger som utfordrer den gudegitte verdensordenen. I moderne anvendelse er betydningen av hybris gitt ved ordspråket 'Hovmod står for fall'.

Hybris er et ofte forekommende tema i gamle greske myter, epi, og tragedier i ulike former og situasjoner. Et menneskes er forblindet av overmot, glemmer naturlig menneskegitte begrensninger, og blir straffet gjennom gudenes direkte inngripen med nemesis. Det er karakteristisk at den skyldige alltid har forårsaket en ulykke når det blindt har overskredet grensen for tillatelig oppførsel, og som konsekvens ubevisst går sin egen undergang i møte.

Måten å overkomme hybris er å forstå hva man har gjort feil, kjenne respekt, frykt og medlidenhet i møtet med gudene, og slik rense sin sjel ved katarsis.

I gresk mytologi finnes også en gudinne Hybris. Hun personliggjorde begrepet hybris.

Utvalgte skikkelser i gresk mytologi som ble utsatt for hybris: