Takknemlighet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Takknemlighet og verdsetting er en positiv følelse eller holdning i erkjennelse av en fordel som en har fått eller vil motta.

I religiøs sammenheng kan takknemlighet referere til en følelse av å stå i gjeld til en guddom på grunn av utviste tjenester. De fleste religioner forordner takksigelsesritualer rettet mot deres høyere makter; å gi uttrykk for takknemlighet overfor Gud er et sentralt tema innen kristendom og islam.

I motsetning til den positive følelsen som takknemlighet er, kan takknemlighetsgjeld føles som en negativ reaksjon til en tjeneste.[1] Selv om våre reaksjoner til tjenester ikke alltid må være positive, har forskere funnet ut at folk ofte uttrykker takknemlighet. I en gallup fra 1998 sa brorparten av amerikanerne at de uttrykte takknemlighet til Gud (54 %) og andre (67 %) «hele tiden». Fredrik Georg Gade uttrykte en gang om takknemlighetsgjeld at «takknemlighetsgjeld er den eneste gjeld som gjør menneskene rikere».

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Tsang, 2006a; Watkins, Scheer, Ovnicek, & Kolts, 2006

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

psykologistubbDenne psykologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.