Takknemlighet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Takknemlighet er en positiv følelse eller holdning som kommer av verdsettelse overfor giveren av gode ting en har fått. Ordet kommer av norrøn og er beslektet med substantivet tanke.[1][2] Det innebærer at man føler en grad av skyldighet overfor giveren, kalt «takknemlighetsgjeld»[3]

I religiøs sammenheng kan takknemlighet referere til en følelse av å stå i gjeld til en guddom på grunn av utviste tjenester. De fleste religioner forordner takksigelsesritualer rettet mot deres høyere makter; å gi uttrykk for takknemlighet overfor Gud er et sentralt tema innen kristendom og islam.

I motsetning til den positive følelsen som takknemlighet er, kan takknemlighetsgjeld føles som en negativ reaksjon til en tjeneste.[4] Selv om våre reaksjoner til tjenester ikke alltid må være positive, har forskere funnet ut at folk ofte uttrykker takknemlighet. I en gallup fra 1998 sa brorparten av amerikanerne at de uttrykte takknemlighet til Gud (54 %) og andre (67 %) «hele tiden». Fredrik Georg Gade uttrykte en gang om takknemlighetsgjeld at «takknemlighetsgjeld er den eneste gjeld som gjør menneskene rikere».

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ (no) Takknemlig i Det Norske Akademis ordbok
  2. ^ (no) Takk i Det Norske Akademis ordbok
  3. ^ (no) Takknemlighetsgjeld i Det Norske Akademis ordbok
  4. ^ Tsang, 2006a; Watkins, Scheer, Ovnicek, & Kolts, 2006

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]