Glede

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Glede i et parforhold framstilt i Tacuinum Sanitatis, et populært middelaldermanuskript basert på den arabiske Taqwin al‑sihha, en medisinsk håndbok om urter, helse og velvære.

Glede er en følelse som setter noen i en til­stand av lykke. Gleden er individuell. Hva som føles som glede for en person, føles ikke nødvendigvis som glede for andre personer.

Størrelsen av gledesfølelsen har ikke noe med «surhetsfølelsen» å gjøre, men er helt klart avhengig av personens følsomhet, og altså mer et temperamentsspørsmål som er forbundet med personlighetstrekkene. Noen har et stabilt følelsesliv uansett hva følelsen er, andre har et mer intensivt følelsesliv, og andre befiner seg et sted midt i mellom.

Mennesker som stort sett har et positivt livssyn føler seg ganske mye gladere enn mennesker som har et negativt livssyn.

Sitater om glede[rediger | rediger kilde]

Investeringsekspert James Montier har sagt: «Materialistiske mål er ikke en vei til vedvarende lykke. Det er massiv dokumentasjon for at mennesker, som har materialistiske mål, er mindre lykkelige en de som har immaterielle mål, som for eksempel relasjoner og personlig utvikling».

Den greske filosofen Aristoteles sa: «Lykke er så viktig at det overgår alle andre verdslige hensyn».

Den amerikanske psykologen William James (1842–1910) sa: «Lykke er for de fleste, til alle tider, det hemmelige motiv til alt hva de gjør.»

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wiktionary-logo-en.png Wiktionary: Glede – ordbokoppføring