Medlidenhet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Medlidenhet er en forståelse av den følelsesmessige tilstanden til en annen eller en selv, og må ikke forveksles med empati. Medlidenhet er ofte kombinert med et begjær etter å lindre eller redusere andres lidelser eller å vise en spesiell godhet mot de som lider. Likevel kan medlidenhet lede en person til å føle empati med en annen person.

Medlidenhet karakteriseres gjennom handlinger, hvori en person som handler etter medlidenhet vil søke å hjelpe de som personen føler medlidenhet overfor. Medlidenhetshandlinger er generelt ansett som de som medberegner andres smerter og som prøver å lindre denne. På denne måten vil Den gyldne regel til dels være en del av konseptet med medlidenhet, men dog også konseptet empati.

Medlidenhet skiller seg fra andre måter for hjelpende eller medmenneskelig oppførsel ved at dens hovedfokus er lindring av smerte og lidelse. Gode handlinger som hovedsakelig søker å overdra fordeler heller enn å lindre eksisterende smerte er bedre klassifisert som altruisme-handlinger, selv om, i denne sammenhengen, så kan medlidenhet anses som en del av altruisme, da det blir definert som en type oppførsel som søker andres fordel ved å redusere deres lidelser.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]