Fråtseri

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Der Völler av Georg Emmanuel Opiz, 1804

Fråtseri (avledet av fråtse, fra middelnedertysk vrasen, vratzen; beslektet med tysk fressen, «ete»)[1][2] betyr overtilfredshet og uhemmet overforbruk av mat eller drikke.[2]

I kristendommen regnes det som en synd hvis overdreven lyst på mat og drikke fører til manglende kontroll over ens forhold til mat eller skader kroppen.[3] Noen kristne kirkesamfunn, som den katolske lærer at fråtseri er en av syv dødssynder.[4]

Forståelsen av hva fråtseri består i, har variert gjennom tidene, men er ofte illustrert med enkelte romerske keiseres spise- og drikkeorgier. Hvis man til et slikt overdådig måltid ikke hadde plass til mere, skulle man ta et brekkmiddel og få spydd og tømt magesekken slik at en kunne fortsette spisingen. Hensikten med dette er ikke entydig, det kunne være en ren hedonistisk livsnytelse, eller en markering av ubegrenset rikdom og makt til bare å velge det beste. Fråtseri bør derfor ikke forveksles med bulimi som er en psykologisk diagnose.

Fråtseri forveksles noen ganger med å være i godt hold og velnæret.[5] Før i tiden var det å ha god næring ofte et symbol på å være rik, da de fattige i samfunnet ikke hadde mye penger til å kjøpe mat. I dag har det endret seg i Norge som i Vesten spesielt. Å være velnært trenger ikke å være et uttrykk for fråtsing, det er bare hvis behovet for mat er blitt overdrevet.

«Spis for å leve, ikke lev for å spise»
sitat ofte tilskrevet Sokrates[6]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «fråtseri», NAOB
  2. ^ a b «fråtse», NAOB
  3. ^ Okholm, Dennis (11. september 2000): «Rx for Gluttony», Christianity Today, 44(10), s. 62
  4. ^ «The Sin of Gluttony», Seven Deadly Sins
  5. ^ «velnæret», NAOB
  6. ^ Kennedy, George Alexander (2008): The Art of Rhetoric in the Roman World. Wipf and Stock Publishers. ISBN 9781556359798; s. 133.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]