Middelnedertysk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Middelnedertysk
RegionLandområdene rundt den sørlige del av Østersjøen og den sørøstlige delen av Nordsjøen
UtdøddUtviklet seg til lavtysk og ble senere erstattet av høytysk
Lingvistisk
klassifikasjon
Indoeuropeisk
Germansk
Vestgermansk
Middelnedersaksisk
SkriftsystemLatin (Fraktur)
Språkkoder
ISO 639-3gml

Wiktionary small.svg Middelnedertysk på Wiktionary

Middelnedertysk er et utviklingsstadium i nedertysk, og utviklet seg fra gammelsaksisk og kjennes i skriftlig form siden 1225/1234 gjennom verket Sachsenspiegel (Saksenspeilet). Det ble meget utbredt og ble talt i dagens Nord-Tyskland og Nederland. Språket var beslektet med sitt sydlige nabospråk: Middelhøytysk.

Under begrepet middelnedertysk ble i tidlig moderne germanistikk både middelnederfrankiske og middelnedersaksiske dialekter sammenfattet. Begrepet middelnedersaksisk viser til den saksiske stammen, som levet mellom Zuidersee og Pommern, og i de saksiske hertugenes rike.

Det middelnedertyske språk var i hansatiden fra ca. 1300 til ca. 1600 det førende skriftspråk i den nordlige del av Sentral-Europa og tjente som lingua franca i hele Nord-Europa fra London i vest til Novgorod i øst, og fra Bergen i nord til Westfalen i syd. Det ble også, ved siden av latin, brukt i diplomatiet og for juridiske dokumenter. Hansaforbundets korrespondanse brukte middelnedertysk. På Gotland, i Riga, Reval (Tallinn) og Dorpat (Tartu) var middelnedertysk et fremtredende språk. Dette resulterte i en sterk innflytelse på de skandinaviske språk (dansk, svensk og norsk), som har opptatt en stor del av sitt moderne ordforråd fra nedertysk. Mange nordister anslår at over halvparten av det skandinaviske ordforrådet er av nedertysk opprinnelse.

Opprinnelig utviklet det nedertyske skriftspråk seg i den østfalske kulturelle høyborg Braunschweig, hvor det utvilsomt også ble utsatt for betydelig høytysk innflytelse. Senere forflyttet språkets tyngdepunkt seg nordover til hansestedene.

Viktige litterære verker skrevet på middelnedertysk inkluderer:

Fra middelnedersaksisk har utviklet seg følgende språk:

  • Nederlandsk og afrikaans
  • Nedersaksisk, bedre kjent som plattysk, som omfatter tallrike dialekter (westfalsk, østfrisisk, holsteinsk etc.)
  • De tallrike østnedertyske dialekter, som døde ut til fordel for gammel- og vestnedertyske dialekter

Det middelnedertyske språks ordforråd er beskrevet i Mittelniederdeutsches Handwörterbuch.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]