Horst Tappert

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Horst Tappert
Horst Tappert retouched.jpg
Født26. mai 1923[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Elberfeld[5]Rediger på Wikidata
Død13. desember 2008[1][3][4][6]Rediger på Wikidata (85 år)
Planegg[7]Rediger på Wikidata
Gravlagt GräfelfingRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Fjernsynsskuespiller, skuespiller, filmskuespiller, teaterskuespiller, filmregissørRediger på Wikidata
Nasjonalitet TysklandRediger på Wikidata
Utmerkelser
9 oppføringer
Fortjenstkors av 1. klasse av Forbundsrepublikken Tysklands fortjenstorden (1997), Romy (1998), Bayerns fjernsynspris (2003)[8], Bambi-prisen (1979), Goldene Kamera 1980, fortjenstkors med bånd av Forbundsrepublikken Tysklands fortjenstorden (1988), Verdienstorden des Landes Nordrhein-Westfalen (1996), Telestar (1998), Willy Brandt-prisen (2002)Rediger på Wikidata
Nettstedhttp://www.agentur-palz.de/Schauspieler/horst_tappert.htm
IMDbIMDb

Horst Tappert (født 26. mai 1923 i Elberfeld, i dag en bydel i Wuppertal, død 13. desember 2008 i Planegg i nærheten av München) var en tysk skuespiller.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Tappert var sønn av en embedsmann. Etter folkeskolen gikk han fra 1937 til 1940 i lære som industriøkonom. I 1940 ble han innkalt til militærtjeneste som luftvernsoldat og ble i 1943 overført til 3. SS-Panzergrenadier-Division «Totenkopf» som panzergrenader/antitanksoldat, der han senere avanserte til løytnant. Han ble alvorlig såret på østfronten og tilbrakte lang tid på flere feltsykehus og senere på sykehus i Tyskland, noe som var grunnen til at han også overlevde krigen.

Skuespillerkarriere[rediger | rediger kilde]

Karikatur av rollefiguren «Derrick».

Tappert begynte etter annen verdenskrig i teateret, gikk over til hørespill, kino- og fjernsynsfilmer og fikk etterhvert sin egen serie med detektivserien Derrick. Han spilte der sjefinspektør Stephan Derrick ved kriminalpolitiet i München, som sammen med sin assistent Harry Klein løste kompliserte kriminalsaker.

Han ble regnet som en stor norgesvenn og likte å feriere i Norge. Tappert og kona Ursula hadde hytte i Hamarøy kommune i Nordland fra 1990 til 2008, da de pga. sin alder og sviktende helse måtte selge den. Konen Ursula Pistor er også skuespiller, utdannet fra den samme skuespillerskolen i Berlin som Ellinor Hamsun, datteren til Knut Hamsun.

I 2002 fikk Tappert den norsk-tyske Willy Brandt-prisen. Prisutdelingen ble foretatt i Bergen av ministerpresident Harald Ringstorff (Mecklenburg-Vorpommern) og den norske finansminister Ansgar Gabrielsen. (Wenche Myhre mottok også denne prisen ved samme anledning.)

Posthum offentliggjøring av medlemskap i Waffen-SS[rediger | rediger kilde]

Våren 2013 kom det fram opplysninger om at Horst Tappert under andre verdenskrig hadde tjenestegjort på østfronten i en Waffen-SS-enhet. Dette førte til at fjernsynskanalen ZDF, som produserte de i alt 280 episodene av serien i årene 1974 til 1998, innstilte reprisesendingene av Derrick.[trenger referanse] Også i Nederland ble sendingene innstilt.

Det som per mai 2013 syntes å stå fast, var at Tappert allerede i 1940, som 17-åring, ble innkalt som vernepliktig soldat i hæren. Han tjenestegjorde senere som luftvernsoldat og ble utdannet til dette i Arolsen og siden - sannsynligvis en av de første månedene av 1943 - sendt som menig luftvernsoldat til 3. SS-Panzergrenadier-Division «Totenkopf», som kjempet på østfronten.[9][10] Der ble han såret eller skadet i mars 1943, nærmere bestemt ved Kharkov[11]. Han ble behandlet ved tre lasaretter, det siste i Wien. Historikeren Jan Erik Schulte, med SS-historie som spesialfelt, har fremholdt at omstendighetene rundt Tapperts medlemskap i SS og hvorvidt han kan ha vært presset eller tvunget inn i våpengrenen ikke fremgår av kildene.[12]

Sceneroller (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Selvbiografi[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Katrin Hampel: Das Derrick-Buch. Alles über die erfolgreichste deutsche Krimiserie. Henschel, Berlin 1998, ISBN 3-89487-313-2.
  • Wolfgang Bittner & Mark vom Hofe: «Für den Beruf sind Sie nicht schön genug». Horst Tappert. i: Ich bin ein öffentlicher Mensch geworden. Persönlichkeiten aus Film und Fernsehen. Horlemann Verlag, Bad Honnef 2009, ISBN 978-3-89502-277-7.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]