Kharkiv

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Kharkov)
Gå til: navigasjon, søk
Kharkiv
Харків

Flagg

Våpen

Land Ukraina Ukraina
Grunnlagt 1654
Tidssone EET
Areal 300 km²
Befolkning 1 461 300 (2006)
Bef.tetthet 4 871 innb./km²
Høyde 152 moh
Politikk
Borgermester Mykhaylo Dobkin
Nettside Nettside

Kharkiv (ukrainsk: Харків, russisk: Харьков – Kharkov) er den nest største byen i Ukraina. Kharkiv er det administrative senter i Kharkiv oblast (provins) såvel som det omliggende distriktet. Byen ligger nordøst i Ukraina og hadde i 2006 en befolkning på 1 461 300 innbyggere.

Kharkiv er det viktigste industrielle, kulturelle og utdanningsmessige senter i Ukraina. Industri og forskning er spesialisert mot våpenproduksjon og maskintilvirkning og det er hundrevis av industriselskaper i byen. Byen har tunnelbane med 35 kilometer spor og 28 stasjoner.

Historie[rediger | rediger kilde]

Kharkiv ble grunnlagt cirka 1650 og ble på midten av 1700-tallet det russiske Ukrainas hovedstad. Universitetet ble grunnlagt i 1804. Industrialiseringen under andre halvdel av 1800-tallet førte til en kraftig befolkningsøkning og sosiale spenninger. Byen ble et sterkt støttepunkt for den ukrainske nasjonele bevegelse, og under revolusjonen i 1905 var det voldsomme oppløp i byen. Mellom 1920 og 1934 var Kharkiv hovedstad i den ukrainske SSR.

Under annen verdenskrig ble byen tatt og befridd flere ganger av både tyske og sovjetiske styrker. Byen ble sterkt rasert under kamphandlingene, men ble gjenoppbygd til et viktig industrisentrum etter krigen.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Under sovjettiden ble Kharkiv ikke bare Ukrainas industrielle hovedsentrum, men også hele Sovjetunionenes tredje viktigste sentrum for industri og handel. Etter Sovjetunionens sammenbrudd bortfalt mye av den militært orienterte produksjonen.

Etter årtusenskiftet kom industrien for alvor i gang med sin tilpassing til markedsøkonomiske forhold. Det ble etterhvert (2013) konsentert mer enn 380 industriforetak i byen, med ca 150.000 ansatte. Foretakene spenner over et spektrum fra maskinindustri til elektroteknologi, instrumentproduksjon og energi.

Statseide foretak som Turboatom[1] og Elektrotjazhmasj[2] dekker 17% av verdensmarkedet for tungt kraftproduksjonsutstyr (for eksempel turbiner). Det produseres en rekke flytyper i Antonovfabrikken. Den gamle stridsvognsfabrikken Malysjev produserer ikke bare pansrede kampkjøretøyer, men også skurtreskere. Khartron[3] er Ukrainas og hele SUS-områdets ledende for romfarts- og andre kontrollsystemer.

Kharkiv er også sete for en av Ukrainas største banker, UkrSibbank, som i desember 2005 ble med i BNP Paribas-gruppen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ turboatom.com.ua. turboatom.com.ua (13. april 2012). Besøkt 20. april 2012.
  2. ^ spetm.com.ua. spetm.com.ua. Besøkt 20. april 2012.
  3. ^ khartron.com.ua