Fritz Wepper

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Fritz Wepper
Fritz Wepper cropped.jpg
Fritz Wepper i 2006
Født Fritz Wepper
17. august 1941 (74 år)
München, Tyskland
Ektefelle Angela von Morgen (1979)
Barn Sophie Wepper
Nasjonalitet Tyskland
Utmerkelser Romy
Kjente roller Harry Klein i Derrick, Albert Mutz i Die Brücke, Fritz Wendel i Cabaret
IMDb IMDbRedigere på wikidata

Fritz Wepper (født 17. august 1941 i München) er en tysk skuespiller.

Faren var jurist og ble savnet Polen siden 1945. Som niåring spilte Wepper i barnesendinger i Bayerischer Rundfunk og debuterte på teater i 1952 i stykket Peter Pan. Ved 15 års alder var han blitt en rødhåret barnestjerne og spilte i eventyrfilmen Tischlein deck dich. 17 år gammel spilte han i kinofilmen Die Brücke av Bernhard Wicki.

Sin første utmerkelse, Filmband in Gold, ble han tildelt i 1964 for rollen i filmen Kennwort... Reiher.

Mest kjent må Wepper være for rollen som «Harry Klein» i fjernsynsserien Der Kommissar (1968–1974) og fjernsynsserien Derrick (1974–1998). I den første fjernsynsserien var han assistenten til kommissær Keller og i den andre til kriminalinspektør Derrick.

I 1972 spilte han i musikalfilmen Cabaret sammen med blant andre Liza Minnelli. Filmen mottok flere Oscar-priser. Wepper hadde allerede kontrakt i Tyskland og satset derfor ikke på en videre karriere i Hollywood.

Fra 1979 har Wepper vært gift med Angela von Morgen (født 11. november 1942), som tidligere var gift med prins Ferfried von Hohenzollern. Sammen har de datteren Sophie-Margarita, som også er skuespiller.

Wepper hadde i 2007 en gjesterolle i Otto Jespersens serie Rikets røstTV 2, der han hadde en føljetong kalt «Harry Klein informerer de unge om samfunnets skyggesider».[1]

På samme måte som Horst Tappert har også Fritz Wepper ofte vært i Norge, der han blant annet aktivt har tatt del i elgjakten.

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Derricks høyre hånd til Rikets røst». Dagbladet.no. Besøkt 8. mars 2007. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]