Brødrene Dal og spektralsteinene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Brødrene Dal og spektralsteinene
Generell informasjon
SjangerScience fiction serie, eventyrserie, tv-komedie
Prod.landNorge
Sendeår1982
Sesonger1
Episoder13
Lengde15-20 min. (per episode)
SpråkNorsk
Foran kamera
MedvirkendeTrond Kirkvaag
Knut Lystad
Lars Mjøen
Tom Mathisen
Arne Bang-Hansen
Bak kamera
Skaper(e)KLM
ProdusentKikki Engebrektson (produksjonsleder)
Sissel Helle Birkelund (produksjonsleder)
ManusTrond Kirkvaag
Knut Lystad
Lars Mjøen
RegiEivind Aaeng
Kalle Fürst
Sending
Periode6. feb. 19828. mai 1982
TV-kanalNRK
Teknisk informasjon
LydformatMono
Eksterne lenker
IMDb

Brødrene Dal og spektralsteinene er en TV-serie i 13 deler fra 1982 og den andre av totalt fire serier om brødrene Dal. Regissører var Eivind Aaeng og Kalle Fürst.

Brødrene bistår i en utgraving der professor Slatters (Arne Bang-Hansen) forsøker å finne curium 82. Dessverre inneholder steinene for mye umulium, slik at curium 82 ikke kan utvinnes.

Et utenomjordisk vesen gir brødrene arbeidstegninger til en tidsmaskin, som de konstruerer og bruker til å reise i tid. Tidsreisene fører dem til ulike tidsepoker, og de møter blant andre Snorre Sprett, som skrev kongesagaene. De er også årsaken til at Suezkanalen blir bygd. Det er lansert teorier om at ideen til serien skal være inspirert av for eksempel Doctor Who, eller av Tolkien-historier. Dette stemmer ikke, da ingen av forfatterne hadde sett Doctor Who-serien. Sluttvignett-musikken, «The Eye of Wendor» av Mandalaband ble funnet av Lars Mjøen ved en tilfeldighet. Mjøen var mannen bak alle «kreative» lydeffekter til de tre første Brødrene Dal-seriene. Han sto også for musikkvalget til seriene, med unntak av den siste.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Rolle Skuespiller
Gaus Dal Lars Mjøen
Roms Dal Knut Lystad
Brumund Dal Trond Kirkvaag
Fortelleren, cowboy Tom Mathisen
Professor Slatters Arne Bang-Hansen
Ånden i lampen Nils Ole Oftebro
Markinen av Camembert Nils Ole Oftebro
Gestapooffiser Torkjell Berulfsen
Snorre Sprett Johannes Eckhoff
Råtne Ralf Petter Neegaard
Cowboy Dag Vågsås
Cowboy Peter Lindbæk
Gro Harem Ellen Horn
Damen som blir spøket med Turid Balke
Sjørøverkaptein Johnny Bergh
Soldat under 2. verdenskrig Odd Kværnbraaten
Seg selv Ada Haug
Dronning Krystallis Ragnhild Nygaard
Spectron-mann Øyvind Amundsen
Halling Dal Magnus Nielsen
Ludvig XIV Per Jansen
Ali Babu Svein Tindberg

De ti spektralsteinene[rediger | rediger kilde]

Stein 1 - Nåtid (dvs. 1982)[rediger | rediger kilde]

Den første steinen finner brødrene i Midtskill kommune i Nord-Agder sammen med professor Slatters. Når Roms er på vei til en juveler for å se hva slags stein det er, blir han stoppet av et romskip, der et romvesen kommer fram og sender en stråle mot Roms. Roms blir forskrekket og løper hjem. Da merker han at han har på seg en ring som han aldri har sett før. Plutselig kommer det en stråle ut av ringen. Strålen blir til en arbeidstegning av Stjernegris. Roms tar steinen han fant ut av lomma, og merker at den passer i hullene på panelet i Stjernegris. Han prøver den i alle hullene, og finner hullet steinen passer i. Nå er turen i gang!

Stein 2 - Vikingtida[rediger | rediger kilde]

I vikingtida møter de Snorre Sprett som forteller om vikingene, helt fram til en begravelse for en viking. På graven finner de en stein de tror er steinen fra tidsmaskinen. Denne viser seg å være en annen stein.

Stein 3 - Majestuten og dronningen av Frankrike[rediger | rediger kilde]

Brødrene havner midt i Solkongens tid, og får et oppdrag av Dronningen av Frankrike om å stjele tilbake et smykke fra Marquisen av Camembert som han tidligere har fratatt henne. Brødrene vil oppsøke marquisen for å få smykket tilbake. På veien må de slåss med De Tre Muskedundere og vinner overlegent. Til slutt møter de marquisen, og etter en spontan og innviklet quizrunde som er parodi på Kvitt eller dobbelt, får de et smykke fra ham, som viser seg ikke å være dronningens, men den tredje spektralsteinen! De spør dronningen om hvorfor kongen kalles «majestut» og svaret er at han har tidligere uttrykt at «Stuten, det er meg!» Hun gir dem en liten diamant som takk; de overtaler henne til å gi dem spektralsteinen i stedet, og hun ender med å gi dem begge to.

Stein 4 - Ødeøya - Den øde øya[rediger | rediger kilde]

De reiser videre med den tredje steinen, og lander midt ute på det blå hav. Der griper et gigantisk sjøuhyre tak i Gaus, og han blir skylt på land på en øde øy i mens Brumund og Roms forsvinner. På øya blir Gaus bitt av en giftig kreps som slår ham helt ut. Plutselig møter han en underlig fyr som kaller seg Robinson Caruso og hans tjener Lang-Fredag. Caruso lærer Gaus alt han trenger å vite for å overleve på en øde øy, og viser ham gledelig rundt på øya. Mange dager går før Gaus har nok krefter til å dra ut og lete etter brødrene sine, som han tror har forlist. Ikke lenge etter støter han på Roms, som forteller at Brumund og tidsmaskinen står på en strand litt lenger borte. Gaus tar farvel med Caruso og Lang-Fredag og blir med Roms. På stranda står tidsmaskinen, men inni den står Brumund bundet! Brødrene er blitt overbemannet av sjørøvere, som tvinger dem til å grave opp en skatt som befinner seg under bakken der. I skattekista oppdager de den fjerde steinen, og blir nødt til å prøve alt de kan for å få tak i den. Tilslutt får de overtalt/lurt sjørøverne til å bytte fra seg kista med en banksjekk, og stikker av med kista. Guttene reiser videre med den fjerde steinen!

Stein 5 - Egypt i Faraos tid[rediger | rediger kilde]

Guttene lander i Egypt, der det er både tørt og varmt. Brumund og Roms drar ut for å finne vann imens Gaus blir igjen ved Stjernegris. Langt om lenge finner de en brønn, men bøtta har falt ned til vannoverflaten. Roms blir nødt til å fire Brumund ned med et tau. Alt går helt fint, helt til tauet ryker og Brumund faller ned i brønnen. Han kryper inn i en sprekk oppe på brønnveggen,(imens Roms går tilbake til Gaus) og havner inne i en pyramide. Inne i pyramiden finner han en hel drøss av mumier og skulpturer. Plutselig kommer selveste Farao ned, sammen med følget sitt. Brumund gjemmer seg inne i en tom sarkofag, men får med seg at Farao legger fra seg et smykke i en safe—et smykke med den femte spektralsteinen på! Etter at Farao har dratt, kommer en mumie ut av en av de andre sarkofagene, og bryter opp safen. Brumund slår «knockout» på mumien, tar spektralsteinen, og finner en vei ut. Brumund drar tilbake til Stjernegris; men vent. Stjernegris, Gaus og Roms er vekk! Han følger et skyvespor på bakken, og finner dem igjen; som slaver for Farao. Gode råd blir dyre, men Brumund vet råd. Han kler seg ut, og befaler de andre i slavefølget til å begynne å grave en kanal tvers gjennom Egypt. Siden Brumund allerede har steinen, kan brødrene bare dra videre med tidsmaskinen, til en ny tidsepoke!

Stein 6 - Amerika i cowboytiden[rediger | rediger kilde]

Brødrene havner i cowboytiden, hvor døren til Stjernegris blir skutt i filler, og de blir «ranet» av tre amatørcowboyer som tror Stjernegris er Den nye filialen av Texas Sparebank. De forstår raskt at dette er Amerika, og får overbevist cowboyene om at de tar feil. Cowboyene drar sin vei, og brødrene skiller lag for å finne en ny stein; og ikke minst reparere døren. Så Gaus tar med seg Brumund for å lete etter stein nummer 6 og Roms blir igjen for å reparere døren. Det går mange mange timer, og Roms er endelig ferdig med døren. Men hvor er de to andre? Så Roms drar ut for å lete etter dem. Han drar inn i byen, og havner på en saloon. Der møter han noen gufne typer som slår kråkefot på en gammel mann, og tvinger Roms til å drikke så mye kefir han klarer. Han har ikke noe valg og må drikke til han kaster opp. Etter å i tillegg ha fått to glass kefir tømt i hodet løper han ut igjen. På trappen sitter den gamle mannen som ble felt inne i saloonen. Gamlingen viser seg å være en skuddkjempe, og vil lære Roms å skyte for å ta hevn på de gufne folkene inne på Saloonen. Kort tid etterpå er Roms klart utrustet med hatt og frakk. Han går inn på saloonen igjen og fyrer av noen uskyldige skudd i lufta for å skremme. Han blir raskt respektert og har full kontroll. Plutselig stormer tre brå typer inn i lokalet; de tre amatørene som tidligere «ranet» brødrene! De kommer med tomme trusler(igjen) og skyter ned en lyskrone som faller i armene på Roms. Og der; helt ytterst på lyskronen: den sjette steinen! Tiden er knapp, han løper ut for å finne brødrene sine så de kan dra videre. Etter kort tid finner han brødrene, som er blitt fanget av indianere og står bundet til en totempæle. Roms avleder indianerne og løslater brødrene. Så er de klare til å dra videre til et nytt sted og en ny tid!

Stein 7 - Det «hjemsøkte» huset i Manchester[rediger | rediger kilde]

Brødrene lander midt i England på det som skal vise seg å være 1920-tallet. Der møter de på en eldre dame som får en ubuden gjest på besøk hver natt ved midnatt. Hun tror dette spøkelset er gjenferdet til hennes gamle tante, som hun har bilde av på veggen. Brødrene oppdager at damen på bildet har et halskjede med en stein som ligner mistenkelig på den syvende spektralsteinen! Derfor bestemmer de seg for å hjelpe damen med å fange spøkelset. Ved en tilfeldighet oppdager Roms et hemmelig rom bak bokhyllen på et av soverommene. I dette rommet finner de to hull i veggen, som har fritt innsyn til peisestuen, og like bortenfor finner de en kasse med klærne spøkelset har på seg. Brødrene bestemmer seg derfor for å sette en felle neste natt. De får fakket spøkelset, som viser seg å være den eldre damens halvsøster hun ikke har snakket med på mange år. Som belønning får brødrene halskjedet i gave og etter å ha lurt en parkeringsvakt som ville gi dem en bot på 10 pund for å ha feilparkert, bærer det videre til neste tidsepoke.

Stein 8 - Hood Robin og den vakre Jomfru Marion[rediger | rediger kilde]

Før brødrene går ut av Stjernegris, velger de å sette seg ned og ta en liten rådslagning. De finner ut at steinene har ulike farger og at ti steiner danner hele fargespekteret. Så hører de en lyd og går ut for å sjekke. En mann løper bort til brødrene og gir dem en liten tøypose som inneholder den åttende spektralsteinen! Men før brødrene får reagert blir de tatt til fange av Hood Robin og hans menn i Sherwoodskogen. Hood Robin jobber for giraffen i landsbyen og har som oppgave å stjele fra de fattige og komme med penger til ham. Robin har også forelsket seg i niesen til giraffen, selveste jomfru Marion. Under et møte med giraffen, gir Hood Robin spektralsteinen, som nå er festet til et metallkjede i gave til jomfruen, og hun åpner munnen sin for første gang for å si takk. Robin blir nedtrykt når det viser seg at Marion ikke er spesielt vakker, og han kjenner seg rådvill. Så rådvill at han spør Brumund om hjelp, han tipser Hood Robin om at det er bedre å stjele fra de rike og gi til de fattige, og under en bueskytingskonkurranse, raner Hood Robin og hans menn både giraffen, jomfru Marion og alle rikingene for både klær og smykker. Til slutt får brødrene tilbake spektralsteinen av Hood Robin, som siden ville skifte navn til Robin Hood for å vise folk at han hadde forandret seg.

Stein 9 - Persia: Ali Babu og de førti roverne[rediger | rediger kilde]

Tidsmaskinen lander inne i en hule, og Brumund blir adskilt fra de andre i det hulen delvis raser sammen. Han kryper videre innover og finner en oljelampe. Han gnir på denne, og ånden i lampen innvilger tre ønsker. Først ønsker han seg et flyvende teppe, og blir straks transportert til en forretning som selger slike tepper og innehas av en uhyre ivrig selger (Mjøen). Han betaler for teppet med den lille diamanten som Dronningen av Frankrike hadde gitt dem. Teppet, som er av tvilsom kvalitet, crash-lander i haremet til Kaliff Ornia (Lystad), der han finner en ny stein. Brumund forkler seg som harempike før han blir nødt til å bruke sitt andre ønske til å unnslippe. Tilbake i hulen blir han tatt til fange av Ali Babu og fire av de 40 roverne, men blir befridd av Gaus og Roms, og de unnslipper til tidsmaskinen. Der viser det seg at den nye steinen ikke er noen spektralstein allikevel - kun en «simpel diamant» - men ånden i lampen har den rette steinen.

Stein 10 - Norge under andre verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Brødrene havner hjemme i sin egen stue, men oppdager fort at de ikke er tilbake i sin egen tid, men under krigen. De blir arrestert av Gestapo og kjørt til Grini, men underveis blir bilen kapret av Hjemmefronten. Lederen er deres egen far, Halling Dal, og derfor bruker de dekknavnet «Michelin» for ikke å skape forviklinger (det faktum at Gestapo-offiseren nesten umiddelbart gjenkjenner dem som Hallings sønner, forklares ikke). Brødrene påtar seg i oppdrag å sabotere et hemmelig våpen som tyskerne har utviklet i nærheten, og i dette våpenet finner de den siste spektralsteinen. Deretter returnerer de til huset sitt, men finner tidsmaskinen fullstendig ødelagt. Kort etter blir de igjen konfrontert av Gestapo, som prøver å skyte dem, men de blir reddet i siste sekund av et romskip. De blir så tatt med til planeten Spektron, der Dronning Krystallis forklarer hele sammenhengen: at spektralsteinene utgjør planetens energikilde, og ble spredt utover Jorden for lenge siden da ett av romskipene kom ut for en ulykke. Hun gir brødrene en spektralstav som takk for innsatsen. Denne staven blir det iherdig jakt på, bl.a. av to skumle mafiatyper, og det hele ender med at staven faller ut av et vindu og knuses idet den treffer bakken.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]