Tarzan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Johnny Weissmuller som Tarzan i eventyrfilmen Tarzan (1932).

Tarzan er hovedpersonen i en romanserie av Edgar Rice Burroughs på 24 bind, samt en bok med to fortellinger for barn. Tarzan er i bøkene sønn av to britiske adelige som etterlates av mytterister på en øde strandstrekning på Afrikas vestkyst. I et forsøk på å overleve bygger foreldrene en hytte i jungelkanten, men blir drept av store aper mens gutten er spedbarn. Tarzan blir oppdratt av apehunnen Kala og adoptert inn i apearten mangani, muligens et mellomledd mellom sjimpanser og gorillaer. Tarzan finner etterhvert tilbake til foreldrenes hytte og viser en uvanlig intelligens ved å lære å lese og skrive av ABC-bøkene de hadde med seg. Han finner også en stor kniv som gjør at han klarer å drepe en gorilla som angriper ham. Han etablerer seg etterhvert som leder av apeflokken, ved å beseire den tyranniske og sjalu lederen Kerschak. Senere kommer han i kontakt med andre mennesker og moderne sivilisasjon. Han inntar sin rettmessige posisjon i det britiske adelsskapet før han vender tilbake til Afrika og en periode bosetter seg på en gård.

Romanserien utviklet seg til en blanding av samtidskommentar, science fiction og historisk fantasy. Tarzan kjemper mot alt fra arabisk slavehandel til russiske eventyrere. Han er en skarp sivilisasjonskritiker som foretrekker det enkle og nådeløse livet i naturen. Han fører geriljakrig på britisk side i Første verdenskrig og deltar i flyvåpenet i Andre verdenskrig, der han skytes ned over Sumatra og samarbeider med amerikanerne i kampen mot den japanske okkupasjonen. En vanlig handling i en Tarzan-bok er oppdagelsen av bortgjemte land som Pal-ul-don med dinosaurer og apemennesker, og tapte sivilisasjoner av alt fra romere til riddere, der Tarzan ofte vikles inn i kampene mellom to uforsonlige byer. I en av bøkene reiser han også til Pellucidar i jordens indre og blir dermed en del av Burroughs romanserie om denne bortgjemte verdenen.

Seriens første bind ble utgitt i 1914, etter at den først ble publisert i et magasin i 1912, og serien fortsatte inntil forfatterens død i 1950. Senere har det blitt laget en rekke andre fortellinger, bøker, tegneserier, tv-serier og filmer om Tarzan. Det amerikanske filminstituttet har kåret Tarzan til filmhistoriens 34. beste helteskikkelse.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «AFI'S 100 YEARS...100 HEROES & VILLAINS». Det amerikanske filminstituttet. Arkivert fra originalen 4. mars 2016. Besøkt 1. juni 2018. 

Se også[rediger | rediger kilde]