Hopp til innhold

Svaneprinsessen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Svaneprinsessen
orig. The Swan Princess
Generell informasjon
GenreFantasyfilm, dramafilm, romantisk filmkomedie, filmmusikal, familiefilm, dramakomedie
Utgivelsesår1994
NasjonalitetUSA
Lengde90 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiRichard Rich Rediger dette på Wikidata
ManusBrian Nissen Rediger dette på Wikidata
Basert på
Svanesjøen (Pjotr Tsjajkovskij) Rediger dette på Wikidata
Produsent(er)Richard Rich, Seldon O. Young[1]
MusikkLex de Azevedo Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
Medvirkendeingen Rediger dette på Wikidata
Stemme­skuespiller(e)Michelle Nicastro, Howard McGillin, Sandy Duncan, Jack Palance, John Cleese, Steven Wright, Steve Vinovich Rediger dette på Wikidata
Norske stemmer
Annen informasjon
Farve/s.hvFarger
FilmselskapA. Film A/S, Nest Family Entertainment, Crest Animation Productions, Sony Pictures Animation Rediger dette på Wikidata
Distributør(er)InterCom
Netflix
New Line Cinema
Columbia Pictures
Premiere(r)18. november 1994
1. februar 1996 (Tyskland)[2]
TV-kanalSpace Power
OppfølgerSvaneprinsessen og slottets hemmelighet Rediger dette på Wikidata
Eksterne lenker

Svaneprinsessen (The Swan Princess) er en britisk-amerikansk animasjonsfilm og musikal fra 1994. Filmen er basert på balletten Svanesjøen og regissert av tidligere Disney-regissør, Richard Rich. Musikken er komponert av Lex de Azevedo.

Det er produsert flere oppfølgerfilmer som er utgitt rett på video.

Handling[rediger | rediger kilde]

Kong Wilhelm og dronning Alberta styrer hver sitt rike og har hver sitt barn: prinsesse Odette og prins Derek. Ved feiringen av Odettes fødsel legger kongen og dronningen en plan for å få barna til å møtes og tilbringe somrene sammen, i håp om at de vil forelske seg og gifte seg med hverandre. Hvis denne planen lykkes, kan de forene sine to riker for evig tid. I mellomtiden planlegger den ondskapsfulle trollmannen Rothbart å ta kong Williams rike for seg selv ved hjelp av mørk magi. Imidlertid oppdager William planene hans i tide, og Rothbart blir arrestert. Men kong William sparer Rothbarts liv, og forviser ham heller for alltid fra riket. Rothbart sverger hevn på kong William, at han før eller senere kommer til å få kreftene sine tilbake, og kreve alt kong William har som sitt eget.

I mellomtiden iverksetter William og Uberta planene sine for å få barna interessert i hverandre. Som barn og tenåringer misliker Derek og Odette hverandre. Men etter at de blir voksne, blir de forelsket. En dag blir imidlertid William og datteren hans overfalt av Rothbart, som nå har fått kreftene sine tilbake. Han kidnapper Odette, og påfører William dødelige skader. Etter å ha søkt, men ikke funnet noen tegn etter Odette, antar hele kongeriket at hun er død. Uberta forsøker å oppmuntre sønnen sin til å finne seg en annen prinsesse, men Derek er fast bestemt på å finne igjen Odette. Han tror at hun kan være i live. Derek og hans beste venn Bromley øver seg på jakt, og får underveis hjelp fra Ubertas tjener Lord Rogers. Rothbart holder Odette fanget, men hun nekter å gifte seg med ham. Han kaster derfor en kraftig trolldom som forvandler Odette til en svane om dagen. Men hun kan midlertidig vende tilbake til sin virkelige form om natten i sjøen idet måneskinnet berører vannet. Hun har også opparbeidet seg en venneskare blant dyrene i skogen.

Under sitt fangenskap blir hun venn med en skilpadde ved navn Speed, en frosk ved navn Jean-Bob – som påstår å være en prins – og en irsk lundefugl ved navn Løytnant Lundefugl. Ved en tilfeldighet snubler de over Derek i skogen. Han følger etter dem til innsjøen, hvor han blir vitne til Odette som forvandler seg tilbake til et menneske idet månen titter frem. De to deler en kjærlig gjenforening, og Odette forteller Derek at for å bryte trolldommen over henne må han avlegge et løfte om evig kjærlighet og bevise det for resten av verden. Derek inviterer Odette til en sosial sammenkomst ved slottet den påfølgende natten, i håp om å erklære sin kjærlighet til henne for hele verden. Men Rothbart hadde hørt hele samtalen deres, og forhindrer planene deres.

Han tryller frem en menneskeham som ligner fullstendig på Odette for at Derek skal svarge sin kjærlighet til denne dobbeltgjengeren, hva som vil drepe den virkelige Odette. Han lykkes i planen, og da Derek oppdager bedrageriet, iler han til Svanesjøen, hvor hun dør i hans armer.

En fortvilet Derek går til angrep på Rothbart, og ved hjelp av dyrevennene dreper han trollmannen. Derpå vekkes hun tilbake til livet, og de to gifter seg.

Engelske stemmer[rediger | rediger kilde]

 • Michelle Nicastro som prinsesse Odette
 • Howard McGillin som prins Derek
 • Jack Palance som Rothbart
 • John Cleese som Jean-Bob
 • Steve Vinovich som Puffin («Lundefugl»)
 • Steven Wright som Speed
 • Sandy Duncan som dronning Alberta
 • Dakin Matthews som kong William
 • Mark Harelik som Lord Rogers
 • Joel McKinnon Miller som Bromley

Norske stemmer[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ https://swanprincessseries.com/blogs/news.
 2. ^ www.zelluloid.de, besøkt 4. mars 2018[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Autoritetsdata